Szarlotka pod owsianą kruszonką - pyszny jabłecznik bez pieczenia

Szarlotka pod owsianą kruszonką - pyszny jabłecznik bez pieczenia

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Szarlotka pod owsianą kruszonką - znakomita bez pieczenia.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Kwaskowe jabłka, kruchy spód i niesamowicie chrupiąca kruszonka - to połączenie sprawia, że kubki smakowe szaleją. Szarlotka pod owsianą kruszonką smakuje fantastycznie, jest łatwa w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia.

Składniki

  • Ciasto:

  • 4 wafle

  • 100 g klarowanego masła

  • 0,5 szklanki cukru

  • 2 łyżki posiekanych orzechów

  • 1 jajko

  • sól

  •  

  • Masa:

  • 2 kwaśne jabłka ( na przykład szara reneta)

  • 6 łyżek płatków owsianych

  • 4 łyżki posiekanych orzechów

  • 1 jajko

  • 3 łyżki masła

  • 3 łyżki miodu

  • 4 łyżki cukru

  • szczypta cynamonu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wafle drobno pokruszyć, a masło rozpuścić. Wafle wymieszać z masłem i pozostałymi składnikami ciasta.

  • Niedużą tortownicę wyłożyć papierem i przełożyć do niej masę, wyrównać, lekko ubić i schłodzić w lodówce.

  • Obrane jabłka pokroić w kosteczkę i udusić z cukrem i cynamonem, aż się rozpadną. Ostudzić.

  • Płatki i orzechy zrumienić na maśle, dodać żółtko, wymieszać i ostudzić.

  • Z białka ubić pianę i dodać do masy orzechowej razem z miodem.

  • Na schłodzone ciasto wyłożyć jabłka i przykryć je masą owsiano-orzechową.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5