Restaurant Week - Food must go on! 5 ciekawych debiutów na Restaurant Week!

2021-09-14 16:12 matriały prasowe
Restaurant Week - Food must go on! 5 ciekawych debiutów na Restaurant Week!
Autor: materiały prasowe Przykładowe dania z restauracji Bydło i powidło

Jesienna edycja Restaurant Week potrwa do 26 września. Specjalnie na Festiwal restauracje przygotowały unikalne menu #SpozaKarty. W cenie 59 zł, na wszystkich gości czeka 3-daniowe menu oraz festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic. Na startującym właśnie Restaurant Week do odkrycia jest aż 53 debiutujące restauracje! Na pewno warto odwiedzić jedną z poniższych wyjątkowych restauracji.

Co proponują debiutanci z Warszawy? Sprawdźcie!

 Ażur

W Warszawie podczas Restaurant Week po raz pierwszy można się wybrać do restauracji Ażur. Nowoczesne, a zarazem ciepłe wnętrze kusi zapachem świeżych ziół i kwiatów ustawionych na regałach i stołach. Krótka karta menu, zapowiada prostą i nowoczesną kuchnię. W festiwalowym menu B czeka na nas m.in. pâté z gęsi ze smażonym borowikiem, domową bagietką oraz szarpana, wolno pieczona wieprzowina, rösti z buraka, chrust z ziemniaka i espuma chrzanowa. Na deser sernik z kasztanami i konfiturą truflową. Miłośnicy zielonego menu również znajdą coś dla siebie. W menu A Chef poleca tatar z suszonych pomidorów z kaparami i wędzonym tofu oraz policzki z dorsza z kremowym puree ziemniaczanym z cukinią, marchwią, tymiankiem cytrynowym i sosem maślanym. Kulinarną ucztę kończy gruszka, sorbet truskawkowy, ziemia jadalna i beza włoska.

 Bydło i Powidło

Kolejna propozycja to klimatyczna restauracja specjalizująca się pieczonej wołowinie. To mocny debiut tej edycji! W tym miejscu możecie spodziewać się prawdziwej uczty dla podniebienia. Dania przygotowywane przez Chefa zachwycą nawet najbardziej wymagających Gości. Podczas Festiwalu na naszych talerzach znajdziemy m.in. polędwicę wołową, gratin ziemniaczane, fasolę z migdałami z domowym sosem do wyboru. Danie główne w wersji wege to burger wege z domowym ketchupem, sałatą, pomidorem i cebulą z grilla. Więcej nie zdradzamy - rezerwujcie!

Słodki Słony Familia

Familia Słodki Słony to dwie rodziny, które prowadzą razem cukiernię i bistro od 25 lat. Menu bistro to przede wszystkim tradycyjna polska kuchnia, pełna wegetariańskich i wegańskich pozycji, z hiszpańskimi i bliskowschodnimi akcentami, które są bliskie całej rodzinie. O klasyki kulinarne i konfetti z kruszonki zadbała królowa polskiej gastronomii - Magda Gessler. Karta dań wegańskich i wegetariańskich to konik syna Magdy - Tadeusza Mullera, doświadczonego kucharza oraz twórcy największych konceptów restauracyjnych w Polsce. Podczas Festiwalu w opcji mięsnej jako danie główne zjemy sztufadę wołową nadziewana czosnkiem z puree truflowym, podgrzybkami, brukselką i sosem demi glace. W opcji wege czeka pieczony burak w rumianym cieście francuskim z duxelle pieczarkowym, zapiekanka z buraka z kozim serem, szpinak na maśle oraz warzywny demi glace z octem balsamicznym. Więcej nie zdradzamy - rezerwujcie!

Yami Yami Sushi & Co

Dalekie podróże to jedynie marzenie? Co powiecie na kulinarną podróż do dalekiej Azji? Wystarczy wybrać się na Restaurant Week i zdecydować się na Yami Yami Sushi & Co, czyli klimatyczną restaurację, która oferuje kuchnię azjatycką.  W festiwalowym menu A znajduje się mi.in. zupa miso z grzybami enoki i makaronem ryżowym, futomaki z łososiem czy słodki ziemniak ze słonymi lodami z żółtkiem i zieloną herbatą. W menu B znajdziemy m.in. zestaw 3 przekąsek: - Goma - Wakame - Kimchi; fit rolkę w ogórku z krewetką gotowaną, tuńczykiem i oshinko, a także tatar z łososia na ryżu. Słodkim zwieńczeniem kulinarnej uczty będzie panna cotta z trawą cytrynową i kokosem. Brzmi świetnie, a smakuje jeszcze lepiej!

Roxx

Co wyróżnia restaurację Roxx? Przede wszystkim różnorodna kuchnia, szeroka oferta win i alkoholi oraz przyjazna atmosfera. Menu zawiera wyłącznie świeże potrawy przygotowywane na miejscu, w tym świeże ryby, owoce morza, mięsa, steki oraz dania wegetariańskie. Serwowane tu dania z pewnością urzekną Twoje podniebienie i sprawią, że będziesz chciał tu wrócić. Dajcie się oczarować jednej z dwóch wersji menu. Z pewnością nikt nie wyjdzie głodny po zjedzeniu wędzonego żebra wieprzowego z puree z pieczonym czosnkiem i włoską kapustą.

Jak zarezerwować miejsce?

Miejsca można już rezerwować za pośrednictwem aplikacji https://app.rclb.pl oraz na stronie https://RestaurantWeek.pl. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut. Festiwal pozostaje wierny filozofii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum.

 Partnerem jesiennej edycji Restaurant Week jest marka Coca-Cola. Wszystkie uczestniczące restauracje otrzymały za darmo napój Coca-Cola Zero Cukru, który będzie sprzedawany za 5 zł. Kwota ta w całości trafi na konto restauracji.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE