Mąka ze świerszczy dostępna w UE. Jak jej używać i jakie ma właściwości?
W styczniu tego roku Bruksela dała zielone światło na wprowadzenie na rynek Unii Europejskiej proszek ze świerszcza domowego. Oznacza to, że w krajach członkowskich pojawią się różne specjały z mąki z insektów. Chleb czy pizza to początek długiej listy.
Spis treści
- Mąka z insektów w krajach Unii Europejskiej
- Zastosowanie mąki z insektów
- Mąka ze świerszczy – właściwości
Mąka z insektów w krajach Unii Europejskiej
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że „częściowo odtłuszczony proszek z Acheta domesticus (świerszcza domowego) jest bezpieczny w proponowanych warunkach stosowania i przy proponowanych poziomach stosowania”. Oznacza to, że mąka z insektów spełnia wszystkie warunki do wprowadzenia jej na europejskie rynki.
Pozwolenie na wykorzystywanie mąki ze świerszczy do produkcji żywności otrzymała na razie jedna firma. Z czasem liczba ta będzie wzrastać. Jednak producenci muszą się uzbroić w cierpliwość. Procedura przyznania pozwolenia trwała od 2019 roku.
Zastosowanie mąki z insektów
W rozporządzeniu unijnych komisarzy proszek ze świerszcza domowego będzie można używać do takich produktów jak:
- wieloziarnisty chleb i bułki
- krakersy, paluszki chlebowe, batony zbożowe, herbatniki
- suche premiksy do wypieków
- przetworzone produkty ziemniaczane, dania na bazie roślin strączkowych i warzyw
- pizza, produkty na bazie makaronu, suche nadziewane i nienadziewane produkty na bazie makaronu
- serwatka w proszku
- zamienniki mięsa, przetwory mięsne
- sosy, zupy, koncentraty zup, zupy w proszku
- przekąski na bazie mąki kukurydzianej i inne niż chipsy
- orzechy i nasiona oleiste
- czekoladowe wyroby cukiernicze
- napoje piwopodobne
Mąka ze świerszczy – właściwości
Wyroby z mąki ze świerszczy charakteryzują się wysoką zawartością białka, żelaza i wapnia oraz witaminy B12. W proszku nie ma węglowodanów i jest bezglutenowy. Jakie jeszcze właściwości prozdrowotne ma mąka z insektów?
- poprawy masy mięśniowej
- utrzymanie prawidłowej wagi
- utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi
- poprawa funkcjonowania mózgu oraz serca
- regeneracja
- spowolnienie procesów starzenia się
- poprawa nastroju