Mąka ze świerszczy dostępna w UE. Jak jej używać i jakie ma właściwości?

2023-01-18 14:29

W styczniu tego roku Bruksela dała zielone światło na wprowadzenie na rynek Unii Europejskiej proszek ze świerszcza domowego. Oznacza to, że w krajach członkowskich pojawią się różne specjały z mąki z insektów. Chleb czy pizza to początek długiej listy.

mąka ze świerszczy
Autor: Shutterstock

Spis treści

  1. Mąka z insektów w krajach Unii Europejskiej
  2. Zastosowanie mąki z insektów
  3. Mąka ze świerszczy – właściwości

Mąka z insektów w krajach Unii Europejskiej

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że „częściowo odtłuszczony proszek z Acheta domesticus (świerszcza domowego) jest bezpieczny w proponowanych warunkach stosowania i przy proponowanych poziomach stosowania”. Oznacza to, że mąka z insektów spełnia wszystkie warunki do wprowadzenia jej na europejskie rynki.

Pozwolenie na wykorzystywanie mąki ze świerszczy do produkcji żywności otrzymała na razie jedna firma. Z czasem liczba ta będzie wzrastać. Jednak producenci muszą się uzbroić w cierpliwość. Procedura przyznania pozwolenia trwała od 2019 roku.

Zastosowanie mąki z insektów

W rozporządzeniu unijnych komisarzy proszek ze świerszcza domowego będzie można używać do takich produktów jak:

  • wieloziarnisty chleb i bułki
  • krakersy, paluszki chlebowe, batony zbożowe, herbatniki
  • suche premiksy do wypieków
  • przetworzone produkty ziemniaczane, dania na bazie roślin strączkowych i warzyw
  • pizza, produkty na bazie makaronu, suche nadziewane i nienadziewane produkty na bazie makaronu
  • serwatka w proszku
  • zamienniki mięsa, przetwory mięsne
  • sosy, zupy, koncentraty zup, zupy w proszku
  • przekąski na bazie mąki kukurydzianej i inne niż chipsy
  • orzechy i nasiona oleiste
  • czekoladowe wyroby cukiernicze
  • napoje piwopodobne

Mąka ze świerszczy – właściwości

Wyroby z mąki ze świerszczy charakteryzują się wysoką zawartością białka, żelaza i wapnia oraz witaminy B12. W proszku nie ma węglowodanów i jest bezglutenowy. Jakie jeszcze właściwości prozdrowotne ma mąka z insektów?

  • poprawy masy mięśniowej
  • utrzymanie prawidłowej wagi
  • utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi
  • poprawa funkcjonowania mózgu oraz serca
  • regeneracja
  • spowolnienie procesów starzenia się
  • poprawa nastroju
Jak mąka do czego?
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE