Mąka ze świerszczy dostępna w UE. Jak jej używać i jakie ma właściwości?

2023-01-18 14:29

W styczniu tego roku Bruksela dała zielone światło na wprowadzenie na rynek Unii Europejskiej proszek ze świerszcza domowego. Oznacza to, że w krajach członkowskich pojawią się różne specjały z mąki z insektów. Chleb czy pizza to początek długiej listy.

mąka ze świerszczy
Autor: Shutterstock

Spis treści

  1. Mąka z insektów w krajach Unii Europejskiej
  2. Zastosowanie mąki z insektów
  3. Mąka ze świerszczy – właściwości

Mąka z insektów w krajach Unii Europejskiej

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że „częściowo odtłuszczony proszek z Acheta domesticus (świerszcza domowego) jest bezpieczny w proponowanych warunkach stosowania i przy proponowanych poziomach stosowania”. Oznacza to, że mąka z insektów spełnia wszystkie warunki do wprowadzenia jej na europejskie rynki.

Pozwolenie na wykorzystywanie mąki ze świerszczy do produkcji żywności otrzymała na razie jedna firma. Z czasem liczba ta będzie wzrastać. Jednak producenci muszą się uzbroić w cierpliwość. Procedura przyznania pozwolenia trwała od 2019 roku.

Zastosowanie mąki z insektów

W rozporządzeniu unijnych komisarzy proszek ze świerszcza domowego będzie można używać do takich produktów jak:

  • wieloziarnisty chleb i bułki
  • krakersy, paluszki chlebowe, batony zbożowe, herbatniki
  • suche premiksy do wypieków
  • przetworzone produkty ziemniaczane, dania na bazie roślin strączkowych i warzyw
  • pizza, produkty na bazie makaronu, suche nadziewane i nienadziewane produkty na bazie makaronu
  • serwatka w proszku
  • zamienniki mięsa, przetwory mięsne
  • sosy, zupy, koncentraty zup, zupy w proszku
  • przekąski na bazie mąki kukurydzianej i inne niż chipsy
  • orzechy i nasiona oleiste
  • czekoladowe wyroby cukiernicze
  • napoje piwopodobne

Mąka ze świerszczy – właściwości

Wyroby z mąki ze świerszczy charakteryzują się wysoką zawartością białka, żelaza i wapnia oraz witaminy B12. W proszku nie ma węglowodanów i jest bezglutenowy. Jakie jeszcze właściwości prozdrowotne ma mąka z insektów?

  • poprawy masy mięśniowej
  • utrzymanie prawidłowej wagi
  • utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi
  • poprawa funkcjonowania mózgu oraz serca
  • regeneracja
  • spowolnienie procesów starzenia się
  • poprawa nastroju
Jak mąka do czego?