„Kuchnia pełna warzyw”. Ponad 100 przepisów na pyszne potrawy z warzywami w roli głównej
Warzywa powinny być stałym elementem naszej diety. Są pyszne i zawierają wiele cennych składników odżywczych, witamin i mikroelementów. Wspomagają odchudzanie i przeciwdziałają różnych chorobom. Jak je smacznie przyrządzić? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie w książce kulinarnej Lidii Bawolskiej. „Kuchnia pełna warzyw” to ponad 100 przepisów na pyszne dania z warzyw.
Autorka „Kuchni pełnej warzyw” przekonuje, że z popularnych warzyw, które można uprawiać we własnych ogródku czy kupić na bazarze, w łatwy sposób można wyczarować wspaniałe dania na każdą okazję. Przepisom towarzyszą ciekawostki i praktyczne wskazówki, jak wzbogacić potrawy i podkręcić ich smak.
Burak, cebula, cukinia i dynia, fasola i groch, kalafior i brokuł, kapusta, marchew, ogórek, papryka, pomidor, por i ziemniaki to bohaterowie „Kuchni pełnej warzyw”. To podstawowe składniki potraw, jednak w przepisach nie zabrakło mięsa, ryb czy produktów mlecznych.
W książce znalazły się polskie, regionalne i pochodzące z różnych zakątków świata przepisy, w których warzywa grają główną rolę. Pyszny bigos, chrupiące placki ziemniaczane, hiszpańskie gazpacho czy spaghetti aglio e olio e peperoncino to tylko niektóre przykłady wyjątkowych warzywnych potraw. Lidia Bawolska pokazuje, jak zrobić zupę cebulową, sałatkę grecką, wegańskie burgery, noodle z kapustą i ciasto marchewkowe. W książce znalazły się także proste przepisy na domowe naturalne barwniki spożywcze i pyszne koktajle.
Autorka „Kuchni pełnej warzyw” Lidia Bawolska od lat prowadzi bloga kulinarnego Pieprzyć z Fantazją. Lubi rozmawiać o gotowaniu, a inspiracje czerpie z kuchni swojej mamy i babci. Tworzy przepisy tradycyjne oraz nowoczesne receptury.
Zobacz najlepsze przepis na zapiekanki warzywne. Poniżej znajdziesz także quiz, w którym możesz sprawdzić swoją wiedzę na temat warzyw.