Kasia Tusk lansuje pigwowca - bombę witamin i minerałów: zobacz najlepsze przepisy
Kasia Tusk na swoim blogu Make Life Easier lansuje pigwowca, jako bombę witamin i minerałów. Jej redakcyjna koleżanka Zosia pisze: „Oprócz siedmiokrotnie większej porcji witaminy C niż cytryna, zawiera również potas, żelazo, fosfor, magnez, molibden, cynk, wapń. Pigwowiec posiada właściwości antywirusowe, gdyż wzmaga produkcję interferonu”. Pigwowiec w Polsce uprawiany jest przede wszystkim ze względów dekoracyjnych. Ten mało wymagający niski krzew na wiosnę pokrywa się pięknymi pomarańczowymi kwiatami, a jesienią oblepiony jest kulistymi owocami. Zobacz najlepsze przepisy na przetwory ze wzmacniającego organizm pigwowca.
Pigwowce w tym roku wyjątkowo obrodziły. Ten niski krzew nie potrzebuje oprysków, ani nawożenia. Ma małe wymagania wobec gleby. Świetnie rośnie na glebach piaszczystych. Gdziekolwiek go nie posadzić, odwdzięcza się owocami pełnymi ważnych dla nas antyoksydantów.
Pigwowiec japoński: co to za owoc? Czym różni się od pigwy zwyczajnej?
Owoc pigwowca jest twardy i zawiera dużo pektyny. Dlatego warto go łączyć z jabłkami lub gruszkami. Dżemy z pigwowcem są niczym twarda marmolada, zwarte, niczym dobrze schłodzona galareta.
Pigwowiec: co można zrobić z owoców pigwowca?
Dżem z pigwowca wymaga długotrwałej obróbki cieplnej. Lepiej przygotować syrop do herbaty lub nalewkę.
Pigwowiec do herbaty - syrop na dobre samopoczucie
Nalewka z pigwowca - sprawdzony przepis