Nalewka z pigwowca: sprawdzony przepis
2021-08-31
średni
20 min
4
Pigwowiec japoński ma drobniejsze owoce niż pigwa zwyczajna, jednak równie dobrze nadaje się do przetworów. Podajemy przepis na nalewkę z pigwowca.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Starte owoce zasypane cukrem, które pozostaną w słoju, można przełożyć do mniejszych słoików i używać do herbaty zamiast cytryny.
SKŁADNIKI
- 2 kg owoców pigwowca
- 1 kg cukru (lub trochę mniej, jeśli chcemy bardziej wytrawnej nalewki)
- 1 l wódki lub spirytusu 70% (zależy od tego, jak mocną nalewkę chcemy)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce pigwowca myjemy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Innym sposobem jest starcie owoców na tarce o grubych oczkach. Wtedy nie musimy wcześniej kroić i pozbawiać owoców nasion.
- Pokrojone lub starte owoce wrzucamy do gąsiora lub dużego szklanego słoja, zasypujemy cukrem. Dokładne proporcje zależą od upodobań smakowych.
- Zamykamy słój i odstawiamy mniej więcej na tydzień. Chodzi o to, żeby owoce pigwy puściły sok. Codziennie należy potrząsnąć słojem, żeby cukier się rozpuścił.
- Gdy pigwowiec puści sok, zlewamy go i mieszamy z wódką lub spirytusem. Przelewamy do butelek i odstawiamy na kilka miesięcy.
Nalewki domowe