Pigwowiec: co można zrobić z owoców pigwowca?

2018-09-18 11:32

Owoce pigwowca są często mylone z pigwą, jednak to inna roślina, choć o podobnym smaku. Z pachnących, żółtawych owoców pigwowca powstają znakomite dżemy, konfitury do herbaty oraz nalewki. Sprawdź, co jeszcze warto wiedzieć o pigwowcu.

Pigwowiec: co można zrobić z owoców pigwowca?
Autor: thinkstockphotos.com Drobne owoce pigwowca są bardzo aromatyczne. Można z nich robić pyszne przetwory na zimę

Pigwowce często są mylone z pigwami, które są drzewami owocowymi. W Polsce można uprawiać kilka gatunków pigwowców. Najpopularniejszy jest pigwowiec japoński (Chaenomeles japonica) dorastający do 1,5 m wysokości. Wiosną kwitnie na pomarańczowo lub łososiowo. Nieco większe rozmiary, bo 2-3 m, osiąga pigwowiec okazały (Chaenomeles speciosa) z kwiatami różowymi, czerwonymi lub białymi. 

Aromatyczne właściwości owoców pigwowców wykorzystuje się w przemyśle perfumeryjnym. Świeże owoce można stosować jako naturalny odświeżacz w szafach z odzieżą.

Pigwa: właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

Co zrobić z owoców pigwowca?

Owoce pigwowca nie są duże (około 4-5 cm średnicy) i zależnie od odmiany - kuliste lub lekko spłaszczone. Zawierają dużo pektyn i znacznie więcej witaminy C niż cytryna. Są dość twarde i trwałe, a żółtawa skórka często pokryta jest rumieńcem i wydziela przyjemny zapach.

Pigwowce dojrzewają od września i w październiku nadają się już do zbioru. Mogą być znakomitym dodatkiem do herbaty na zimowe, chłodne dni. Wystarczy pokroić owoc na plastry (usuwając wcześniej gniazdo nasienne) lub kostki i zasypać cukrem w słoiku. Po kilku dniach można dodawać już pigwowca do herbaty zamiast cytryny.  

Owoce pigwowca można smażyć z cukrem, otrzymując smaczne dżemy i konfitury. Popularne i bardzo cenione są też nalewki  z pigwowca

QUIZ: Pigwa - co wiesz o tych owocach?

Pytanie 1 z 8
Do jakiej roślinnej rodziny należy pigwa?
Pigwa do herbaty