Zupy na lato - 11 przepisów na letnie zupy z młodych warzyw
Zupy na lato to najczęściej lekkie polewki z młodych, aromatycznych warzyw, rzadziej niż zimą zawierające mięsne sycące dodatki. Takie zupy nie tylko wypełniają żołądek, ale też korzystnie uzupełniają mikroelementy i witaminy. Nie obciążają naszego przewodu pokarmowego i cieszą smakami, które niedostępne są zimą.
Spis treści
Zupy na lato - gotować i jeść, czy nie?
Zupy na lato to nie lada zagadnienie - bo z jednej strony latem mniej się chce jeść, a z drugiej - wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez zupy. Z trzeciej - zupa to doskonałe uzupełnienie diety - dostarcza płynów bogatych w witaminy i mikroelementy, jest odżywcza, zazwyczaj lżej strawna niż danie w formie stałej. Dlatego lato to jak najbardziej pora na tak dla zup. Ale innych niż te zimowe, rozgrzewające i napawające nas błogim poczuciem sytości. Lato to czas na zupy lekkie, z młodych, aromatycznych warzyw. Na warzywnych lub drobiowych bulionach, bez zasmażki i dodatku mąki. Bez mięsa lub z niewielką jego ilością - bardziej dla smaku niż poczucia sytości.
Zebraliśmy więc garść ulubionych przez was przepisów na letnie zupy, które odżywią, nakarmią i ucieszą swoim smakiem.