Zuppa pavese - pyszna włoska zupa na rosole
Kiedy z niedzielnego obiadu zostanie nam pół garnka rosołu, warto go wykorzystać. Najczęściej na jego bazie przygotowujemy pomidorową, czasem pieczarkową zupę. Można podlać nim również duszone mięso czy gulasz. Ale jeśli ma być oryginalnie, to warto przygotować zuppa pavese. Włoski pomysł na wykorzystanie niedzielnego rosołu.
Zuppa Pavese czyli zupa z Pawii to regionalny przysmak włoskiej Lombardii. Jest bardzo szybka w przygotowaniu. Można do jej przygotowania wykorzystać niedzielny rosół, dzięki czemu świetnie wpisuje się w trend zero waste. W takiej sytuacji pyszna, aromatyczna zupa jest gotowa w 5 minut. Danie smakuje rewelacyjnie i oryginalnie wygląda, i jest tak proste w przygotowaniu, że nie może się nie udać.
A by ją przygotować potrzebujesz:
1 spory kawałek parmezanu
3 szklanki rosołu
4 kromki ciabatty
4 żółtka
2 łyżki oliwy
ząbek czosnku
1 pomidor z puszki
natka pietruszki
Pieczywo natrzyj dokładnie czosnkiem i zrumień w piekarniku, na grillu lub patelni z odrobiną oliwy.
Gorące pieczywo włóż do misek do zupy, a następnie ostrożnie wyłóż na nie żółtka.
Pomidora pokrój w drobną kostkę, natkę posiekaj. Posyp nimi żółtka.
Zagotuj rosół i wlej gorący do przygotowanych talerzy. Posyp świeżo startym parmezanem.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek