Zupa z sera, fondue - co można przygotować z sera?
Ser to bardzo wdzięczny materiał do przygotowania wielu potraw. Nadaje się nie tylko do zapiekanek i grzanek, ale też do przygotowania zupy serowej czy fondue. To dania kaloryczne i pełne cholesterolu, ale pyszne, więc tylko co jakiś czas możemy sobie pozwolić na serową ucztę.
Spis treści
Serowe fondue
Składniki:
ząbek czosnku
30 dag startego ementalera
50 dag startego gruyera
2 łyżki mąki ziemniaczanej
400 ml białego, wytrawnego wina
łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
2 łyżki kirschu (wytrawna wódka z wiśni)
Garnek natrzeć czosnkiem.
Mąkę wymieszać z winem i sokiem cytrynowym, wlać do garnka, dołożyć ser, wymieszać razem.
Podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając.
Gdy ser się stopi, wlać kirsch, doprawić, pogotować chwilę.
Podać na stół stawiając na podgrzewaczu. Osobno podać bagietkę pokrojoną na kawałki.
Szwajcarska zupa serowa
Składniki:
10 dag masła
10 dag mąki
20 dag startego ementalera
2 l wywaru z warzyw
6 żółtek
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
pęczek natki
kilka kromek chleba tostowego
Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę.
Dodać ser, następnie powoli dolewać wywar z warzyw mieszając. Gotować 10 minut na małym ogniu.
Żółtka rozmącić, dodać do zupy.
Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i startą gałką muszkatołową. Posypać posiekaną natką.
Chleb tostowy pokroić w małą kostkę, zrumienić w piekarniku na blasze. Podać w miseczce jako dodatek do zupy.