Zupa z sera, fondue - co można przygotować z sera?

2016-10-27 18:27

Ser to bardzo wdzięczny materiał do przygotowania wielu potraw. Nadaje się nie tylko do zapiekanek i grzanek, ale też do przygotowania zupy serowej czy fondue. To dania kaloryczne i pełne cholesterolu, ale pyszne, więc tylko co jakiś czas możemy sobie pozwolić na serową ucztę.

smakolyki-z-sera.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Serowe przysmaki.

Spis treści

  1. Serowe fondue
  2. Szwajcarska zupa serowa

Serowe fondue

Składniki:

ząbek czosnku

30 dag startego ementalera

50 dag startego gruyera

2 łyżki mąki ziemniaczanej

400 ml białego, wytrawnego wina

łyżka soku z cytryny

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

2 łyżki kirschu (wytrawna wódka z wiśni)

Garnek natrzeć czosnkiem.

Mąkę wymieszać z winem i sokiem cytrynowym, wlać do garnka, dołożyć ser, wymieszać razem.

Podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając.

Gdy ser się stopi, wlać kirsch, doprawić, pogotować chwilę.

Podać na stół stawiając na podgrzewaczu. Osobno podać bagietkę pokrojoną na kawałki.

Szwajcarska zupa serowa

Składniki:

10 dag masła

10 dag mąki

20 dag startego ementalera

2 l wywaru z warzyw

6 żółtek

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

pęczek natki

kilka kromek chleba tostowego

Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę.

Dodać ser, następnie powoli dolewać wywar z warzyw mieszając. Gotować 10 minut na małym ogniu.

Żółtka rozmącić, dodać do zupy.

Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i startą gałką muszkatołową. Posypać posiekaną natką.

Chleb tostowy pokroić w małą kostkę, zrumienić w piekarniku na blasze. Podać w miseczce jako dodatek do zupy.