Prawdziwa fasolówka, co się kryje pod tym określeniem? Ta gotowana przez babcię i mamę? A może wasze własne odkrycie kulinarne. Z rosnącym doświadczeniem i dojrzewaniem nasze smaki się zmieniają. Poszukujemy nowych smaków i aromatów. Odkrywamy, że świat ma nam więcej do zaoferowania, niż domowe doświadcznie. Bo przecież nawet najsmaczniejsza kuchnia domowa, to nie wszystkie możliwości...
Fasolową zupę można ugotować z ogromnej ilości rodzajów fasoli. Można te odmiany mieszać. Zupa z ziarnistej fasoli na suchym ziarnie lub tym z puszki w niewielkim stopniu różnią się między sobą. Ale inaczej smakuje zupa z białych ziaren, inaczej z czerwonych lub czarnych. Próbowaliście? Jeśli jeszcze nie, to koniecznie sprawdźcie, jak smakuje fasolówka na czarnej fasoli.
Zupę z fasoli można ugotować na mięsie lub wywarze warzywnym. Zazwyczaj dobrze jej robi dodatek czegoś wędzonego. Może to być tradycyjna wędzonka lub po prostu wędzona papryka. Odpowiednio doprawiona zupa fasolowa jest przepyszna i syci na długo.