Żołądki drobiowe z cebulą i grzybami

2019-05-31 9:22

Żołądki drobiowe uduszone z cebulą i grzybami to bardzo smaczne danie obiadowe. Do tego łatwe w przygotowaniu i niedrogie. Proponujemy przepis na żołądki z cebulą i grzybami.

Żołądki drobiowe z cebulą i grzybami
Autor: Shutterstock Żołądki drobiowe z cebulą i grzybami to smaczne i proste danie z podrobów.

Podroby wracają do łask. I bardzo dobrze, bo to produkty tanie, łatwo dostępne, a przy okazji bogate w składniki odżywcze. Można z nich przygotowywać wiele pysznych dań. O to jedno z nich: żołądki duszone z cebulą i grzybami.

Składniki:

pół kg żołądków drobiowych

4 cebule

pół szklanki śmietany

łyżka masła

łyżka mąki

5 suszonych grzybów

1 ostra papryczka

sól i pieprz

Grzyby namoczyć w zimnej wodzie a następnie zagotować. Osączyć i pokroić w paski.

Żołądki oczyścić i umyć, zalać woda i zagotować. Zmienić wodę, doprowadzić do wrzenia i gotować 15 min.

Żołądki osączyć, wystudzić, ewentualnie pokroić na mniejsze części.

Cebulę obrać i posiekać, papryczkę oczyścić i pokroić drobno.

Cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać żołądki, grzyby i paprykę.

Podlać wywarem z grzybów, przyprawić i dusić na małym ogniu 40 min.

Zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką i zagotować.

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek