Żołądki drobiowe z cebulą i grzybami
Żołądki drobiowe uduszone z cebulą i grzybami to bardzo smaczne danie obiadowe. Do tego łatwe w przygotowaniu i niedrogie. Proponujemy przepis na żołądki z cebulą i grzybami.
Podroby wracają do łask. I bardzo dobrze, bo to produkty tanie, łatwo dostępne, a przy okazji bogate w składniki odżywcze. Można z nich przygotowywać wiele pysznych dań. O to jedno z nich: żołądki duszone z cebulą i grzybami.
Składniki:
pół kg żołądków drobiowych
4 cebule
pół szklanki śmietany
łyżka masła
łyżka mąki
5 suszonych grzybów
1 ostra papryczka
sól i pieprz
Grzyby namoczyć w zimnej wodzie a następnie zagotować. Osączyć i pokroić w paski.
Żołądki oczyścić i umyć, zalać woda i zagotować. Zmienić wodę, doprowadzić do wrzenia i gotować 15 min.
Żołądki osączyć, wystudzić, ewentualnie pokroić na mniejsze części.
Cebulę obrać i posiekać, papryczkę oczyścić i pokroić drobno.
Cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać żołądki, grzyby i paprykę.
Podlać wywarem z grzybów, przyprawić i dusić na małym ogniu 40 min.
Zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką i zagotować.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek