Zielone pisanki: jak naturalnie zabarwić jajka na zielono?

2021-03-18 8:05

Jajka barwione w kolorze nadziei? To niecodzienny wybór. Sztuczny barwnik zielony może być niebezpieczny dla zdrowia. Można jednak przygotować naturalne barwniki, które ufarbują jajka na piękny szmaragdowy kolor. 

Zielone pisanki: jak naturalnie zabarwić jajka na zielono?
Autor: Shutterstock
Koszyk wielkanocny. Co powinno się w nim znaleźć?

Barwę zieloną otrzymamy łącząc żółty z niebieskim. Źródłem tych barw może być kurkuma i czerwona kapusta. Jak uzyskać zielony kolor? Wszystko wyjaśnimy krok po kroku.

Przygotować 4 płaskie łyżeczki kurkumy.

Zalać 2 szklankami wody.

Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować 20 minut na małym ogniu.

Do wywaru dodać 2 łyżki octu 10% lub 4 łyżki octu jabłkowego, ewentualnie winnego.

Jajka o białych skorupkach (brązowe i beżowe się nie nadają) ugotowane na twardo zanurzyć w wywarze.

Wyjąć po 20 minutach, odłożyć na papierowy ręcznik i pozostawić do wyschnięcia. 

Przygotować niewielką główkę kapusty. Poszatkować drobno.

Zszatkowaną kapustę zalać 2 szklankami wody.

Doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować na wolnym ogniu przez 40-45 minut.

Zdjąć z ognia i odstawić na 30 minut. 

Przecedzić wywar. Kapustę można wykorzystać do przygotowania jarzynki na ciepło lub surówki z jabłkiem i cebulą.

Do wywaru dodać 2 łyżki octu 10% lub 4 łyżki octu jabłkowego, ewentualnie winnego.

Ufarbowane na żółto jajka zanurzyć w wywarze z czerwonej kapusty.

Pozostawić na 30-60 minut.

Zabarwione jajka wyjąć na papierowy ręcznik i pozostawić do całkowitego wyschnięcia.

Gotowe!

Zobacz także: Pisanki kolorowane naturalnymi barwnikami - czym barwić jaja wielkanocne na różne kolory

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE