Zielone pisanki: jak naturalnie zabarwić jajka na zielono?
Jajka barwione w kolorze nadziei? To niecodzienny wybór. Sztuczny barwnik zielony może być niebezpieczny dla zdrowia. Można jednak przygotować naturalne barwniki, które ufarbują jajka na piękny szmaragdowy kolor.
Barwę zieloną otrzymamy łącząc żółty z niebieskim. Źródłem tych barw może być kurkuma i czerwona kapusta. Jak uzyskać zielony kolor? Wszystko wyjaśnimy krok po kroku.
Przygotować 4 płaskie łyżeczki kurkumy.
Zalać 2 szklankami wody.
Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować 20 minut na małym ogniu.
Do wywaru dodać 2 łyżki octu 10% lub 4 łyżki octu jabłkowego, ewentualnie winnego.
Jajka o białych skorupkach (brązowe i beżowe się nie nadają) ugotowane na twardo zanurzyć w wywarze.
Wyjąć po 20 minutach, odłożyć na papierowy ręcznik i pozostawić do wyschnięcia.
Przygotować niewielką główkę kapusty. Poszatkować drobno.
Zszatkowaną kapustę zalać 2 szklankami wody.
Doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować na wolnym ogniu przez 40-45 minut.
Zdjąć z ognia i odstawić na 30 minut.
Przecedzić wywar. Kapustę można wykorzystać do przygotowania jarzynki na ciepło lub surówki z jabłkiem i cebulą.
Do wywaru dodać 2 łyżki octu 10% lub 4 łyżki octu jabłkowego, ewentualnie winnego.
Ufarbowane na żółto jajka zanurzyć w wywarze z czerwonej kapusty.
Pozostawić na 30-60 minut.
Zabarwione jajka wyjąć na papierowy ręcznik i pozostawić do całkowitego wyschnięcia.
Gotowe!
Zobacz także: Pisanki kolorowane naturalnymi barwnikami - czym barwić jaja wielkanocne na różne kolory