Zielone pisanki: jak naturalnie zabarwić jajka na zielono?

2021-03-18 8:05
Zielone pisanki: jak naturalnie zabarwić jajka na zielono?
Autor: Shutterstock

Jajka barwione w kolorze nadziei? To niecodzienny wybór. Sztuczny barwnik zielony może być niebezpieczny dla zdrowia. Można jednak przygotować naturalne barwniki, które ufarbują jajka na piękny szmaragdowy kolor. 

Koszyk wielkanocny. Co powinno się w nim znaleźć?

Barwę zieloną otrzymamy łącząc żółty z niebieskim. Źródłem tych barw może być kurkuma i czerwona kapusta. Jak uzyskać zielony kolor? Wszystko wyjaśnimy krok po kroku.

Przygotować 4 płaskie łyżeczki kurkumy.

Zalać 2 szklankami wody.

Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować 20 minut na małym ogniu.

Do wywaru dodać 2 łyżki octu 10% lub 4 łyżki octu jabłkowego, ewentualnie winnego.

Jajka o białych skorupkach (brązowe i beżowe się nie nadają) ugotowane na twardo zanurzyć w wywarze.

Wyjąć po 20 minutach, odłożyć na papierowy ręcznik i pozostawić do wyschnięcia. 

Przygotować niewielką główkę kapusty. Poszatkować drobno.

Zszatkowaną kapustę zalać 2 szklankami wody.

Doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować na wolnym ogniu przez 40-45 minut.

Zdjąć z ognia i odstawić na 30 minut. 

Przecedzić wywar. Kapustę można wykorzystać do przygotowania jarzynki na ciepło lub surówki z jabłkiem i cebulą.

Do wywaru dodać 2 łyżki octu 10% lub 4 łyżki octu jabłkowego, ewentualnie winnego.

Ufarbowane na żółto jajka zanurzyć w wywarze z czerwonej kapusty.

Pozostawić na 30-60 minut.

Zabarwione jajka wyjąć na papierowy ręcznik i pozostawić do całkowitego wyschnięcia.

Gotowe!

Zobacz także: Pisanki kolorowane naturalnymi barwnikami - czym barwić jaja wielkanocne na różne kolory