Zdrowe odżywianie - sprawdź, co powinno się jeść każdego dnia

2016-09-02 17:43

Czy zwracasz uwagę na to, co jesz, czy myślisz, że szkoda na to czasu? Pamiętaj, że sposób odżywiania wpływa na to, czy jesteś zdrowy, jaką masz cerę i figurę. Podpowiadamy, czego unikać i co powinno znaleźć się w codziennej diecie.

Zdrowe odżywianie - sprawdź, co powinno się jeść każdego dnia.
Autor: pixabay.com Dziennie powinniśmy spożyć 1800-2000 kcal.

Spis treści

  1. Co niezdrowego jemy najczęściej
  2. Co niezdrowego najczęściej pijemy
  3. Niezdrowe przygotowywanie potraw
  4. Dziennie spożycie węglowodanów, białka i tłuszczu

Co niezdrowego jemy najczęściej

Twój codzienny sposób odżywiania nie należy do zdrowych? Jesz byle co? W Twojej diecie dominują przetworzone produkty skrobiowe, czyli białe pieczywo, słodycze, przekąski? Coraz więcej dzieci i młodzieży za często sięga po chipsy, fast foody, a dorosłych – po paluszki, herbatniki czy drożdżówki. Wszyscy, bez względu na wiek, lubimy batony, przeważnie czekoladowe z karmelem, orzeszkami. Trzeba pamiętać, że źródłem przetworzonej skrobi są także kluchy, typu pierogi, pyzy, kopytka itd., a nawet rozgotowane ziemniaki czy ryż (dlatego nie można ich gotować za długo).

Co niezdrowego najczęściej pijemy

Napoje słodzone, szczególnie maltodekstrynami (polimerami glukozy). Są one szybko trawione i wchłaniane, co powoduje większy wzrost poziomu glukozy niż po spożyciu cukru. Trzeba ograniczyć picie napojów słodzonych lub w ogóle z nich zrezygnować, zamieniając na wodę, 100 proc. soki lub herbaty owocowe.

Niezdrowe przygotowywanie potraw

Smażymy potrawy na tłuszczu, który w trakcie tego procesu rozkłada się na związki szkodliwe dla zdrowia. Jeśli już musisz smażyć, to wybierz smażenie na oleju rzepakowym lub na oliwie, które są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Lubimy grillowanie i wędzenie, a nie wiemy, że one także nie są zupełnie dobre dla zdrowia, mimo że odbywają się bez użycia tłuszczu. Podczas grillowania i wędzenia wytwarzają się związki, które mogą prowadzić do nowotworów. Jeśli już grillujesz, to rób to w folii lub na tackach, by nie dopuścić do osadzania się szkodliwego dymu na produkcie.

Dziennie spożycie węglowodanów, białka i tłuszczu

Dziennie powinniśmy spożyć 1800-2000 kcal, w tym:

12 procent energii z białka – najlepiej 50 procent z białka roślinnego, a 50 ze zwierzęcego; znajdziesz je w chudym mięsie, niskotłuszczowym mleku i nabiale, w pieczywie pełnoziarnistym, płatkach owsianych, grubszych kaszach, ryżu brązowym, w orzechach, pestkach, nasionach;

7 procent energii z kwasów tłuszczowych nasyconych; najczęściej znajdujemy je w produktach pochodzenia zwierzęcego;

13 procent z kwasów tłuszczowych jednonienasyconych – znajdziesz je produktach roślinnych i zwierzęcych, np. w oliwie i oleju rzepakowym;

10 procent z kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, w tym roślinnych - w olejach roślinnych, orzechach, pestkach czy nasionach – oraz w kwasach omega-3, zawartych w rybach, orzechach włoskich lub oleju lnianym, rzepakowym i sojowym. Uwaga! Kwasy omega-3 sa bardzo korzystne dla zdrowia;

Około 50 procent energii powinny nam dostarczyć węglowodany, najlepiej z ziaren jak najmniej przetworzonych, czyli z pełnoziarnistego pieczywa, kasz, a także z warzyw i owoców. Pamiętaj, że WHO zaleca 400-500 g jarzyn dziennie;