Zapiekanka z wędzoną rybą, cebulą i ziemniakami
Zapiekanka z wędzoną rybą to smaczna propozycja na obiadowe danie rybne. Składniki są łatwodostępne i niedrogie, więc to pomysł na szybki i niedrogi obiad.
Do przygotowania zapiekanki z wędzoną rybą potrzebujemy:
1,5 kg ziemniaków
2 spore cebule
3 jajka
ok 300 g wędzonej ryby
opakowanie śmietany
płaska łyżka mąki
natka
łyżeczka masła lub margaryny
sól i pieprz
Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w plastry. Podsmażyć na maśle.
Cebulę obrać pokroić i zeszklić na maśle.
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić.
Rybę obrać z ości, mięso rozdrobnić.
Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem.
Ułożyć warstwę ziemniaków, następnie cebuli, ryby, jajek.
Przykryć kolejną warstwą ziemniaków.
Całość zalać śmietaną wymieszaną z mąką, solą i pieprzem.
Posypać po wierzchu posiekaną natką, zapiec.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek