Zapiekanka z wędzoną rybą, cebulą i ziemniakami

2019-06-08 8:40

Zapiekanka z wędzoną rybą to smaczna propozycja na obiadowe danie rybne. Składniki są łatwodostępne i niedrogie, więc to pomysł na szybki i niedrogi obiad.

Zapiekanka z wędzoną rybą
Autor: Shutterstock Zapiekanka z wędzoną rybą to pomysł na rybę inaczej.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Do przygotowania zapiekanki z wędzoną rybą potrzebujemy:

1,5 kg ziemniaków

2 spore cebule

3 jajka

ok 300 g wędzonej ryby

opakowanie śmietany

płaska łyżka mąki

natka

łyżeczka masła lub margaryny

sól i pieprz

Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w plastry. Podsmażyć na maśle.

Cebulę obrać pokroić i zeszklić na maśle.

Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić.

Rybę obrać z ości, mięso rozdrobnić.

Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem.

Ułożyć warstwę ziemniaków, następnie cebuli, ryby, jajek.

Przykryć kolejną warstwą ziemniaków.

Całość zalać śmietaną wymieszaną z mąką, solą i pieprzem.

Posypać po wierzchu posiekaną natką, zapiec.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAdrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek