Zachwycający dressing z masłem migdałowym. Dzięki niemu będziesz codziennie jadać tę sałatkę
Przepis na tęczową sałatkę to prosty w realizacji pomysł na pożywne, wieloskładnikowe danie, które można przygotować małym nakładem czasu i pracy. Lista składników sałatki jest dość elastyczna, uzależniona od naszych preferencji smakowych i zawartości kuchennych półek i lodówki. Tym, co sprawia, że pojedyncze produkty stają się harmonijnym, dobrze zbilansowanym daniem jest dressing. To on spaja składniki, harmonijnie się z nimi łącząc i nadając im wyjątkowego smaku.
Tym, co wyróżnia tę sałatkę spośród innych jest bez wątpienia dressing. Jestem w stanie zaryzykować stwierdzenie, że jest on w tym przepisie najważniejszy. Składniki samej sałatki można bowiem modyfikować i zmieniać, ale receptura sosu jest nie do ruszenia. Jest przepyszny i nie warto go psuć. Przeciwnie - robić jak najczęściej i używać do sałatkę, różnych, nie tylko tej.
A co wyróżnia ten dressing? Przede wszystkim dodatek masła migdałowego. To niezbyt jeszcze popularny u nas produkt, ale wart zauważenia. Nie jest najtańszy, ale nie jest też luksusem. Słoik takiego masła kosztuje kilkanaście złotych. Masło migdałowe można kupić w marketach, ale dostępne też jest na przykład w jednej z popularnych sieciowych drogerii. Można je tez przygotować samemu, jeśli mamy mocny blender, ale nie wychodzi dużo taniej, bo i surowiec dość drogi.
Masło migdałowe stanowi bazę, przyjemnie aksamitną, dzięki sporej zawartości tłuszczu. Do tego dodajemy miodu dla słodyczy i musztardy dla ostrości i tekstury. Smak dodatkowo podkreśla sok pomarańczowy oraz czosnek. Razem to po prostu poezja.
Składniki dressingu
- 3 łyżki masła migdałowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka miodu
- 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
- sól
Przygotowanie dressingu:
Wszystkie składniki sosu należy dokładnie zmiksować.. Odpowiednią konsystencję uzyskamy dodając po trochu wodę. Na koniec całość doprawić do smaku solą.
Składniki tęczowej sałatki
- 200 g piersi kurczaka lub indyka lub ciecierzycy
- 1 garść borówek amerykańskich/truskawek/malin, ziaren granatu/cząstek pomarańczy (opcjonalnie)
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 główka sałaty lollo lub masłowej lub lodowej lub mieszanki
- 100 g fety
- 1 garść migdałów
- 1 szklanka winogron
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- płatki chili
Przygotowanie sałatki:
Piersi kurczaka lub indyka, pokroić na kawałki na jeden kęs, przyprawić solą, pieprzem i chili i obsmażyć na odrobinie oliwy. Wystudzić.
Owoce umyć i osuszyć, większe podzielić na cząstki lub pokroić. Podobnie pomidory koktajlowe.
Sałatę umyć, osuszyć, porwać na nieduże kawałki. Fetę pokroić w kosteczkę lub pokruszyć.
Składniki sałatki poukładać w miseczkach partiami lub jeśli wolisz wymieszać w dużej misce. Polać przygotowanym wcześniej dressingiem