Wieprzowina ekologiczna – czyli jaka?

2016-11-14 20:27
wieprzowina-ekologiczna-czyli-jaka.jpg
Autor: photos.com Co warto wiedzieć o wieprzowinie ekologicznej?

W Polsce wieprzowinę je się głównie na wsi. Kiełbasa, boczek czy szynka ze świni nie jest uznawana za rarytas. Nieco inaczej rzecz się ma z wieprzowina ekologiczną. Czym różni się ona od tej tradycyjnej? Jak wyhodować „ekoświnię” na „ekomięso” i czy warto je jeść?

Mięso wolne od chemii

Wieprzowina ekologiczna to przede wszystkim mięso wolne od chemii. W wielkich chlewniach świnie bardzo często faszerowane są np. antybiotykami, które mają zapewnić im lepsze zdrowie. Aby uzyskać jak najszybszy przyrost masy jak najniższym kosztem, zwierzęta „dokarmia” się także hormonami. Ekowieprzowina z założenia nie zawiera tych szkodliwych substancji. Świnie hodowane są w warunkach jak najbardziej przypominających te tradycyjne.

Ekowieprzowina posiada specjalny certyfikat

Ekologiczna hodowla świń w Polsce nie jest łatwa. Hodowca musi przestrzegać szeregu przepisów, aby otrzymać odpowiedni certyfikat. Jednak często taką ekowieprzowinę można kupić u znajomego gospodarza. Na polskiej wsi ciągle wiele osób hoduje świnie w naturalny sposób, szczególnie jeśli trzyma ich niewiele. Takie zwierzęta karmione są paszą własnej produkcji, parzoną pokrzywą czy obierkami z ziemniaków. Trzymane są w po kilka sztuk w chlewie, a czasem nawet mają swój wybieg. Mięso świń z takiego chowu jest zarówno smaczne, zdrowe oraz zdecydowanie tańsze niż ekowieprzowina ze sklepu.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE