Ciasto z pudełka może smakować jak domowy wypiek. 5 prostych sztuczek podkręcenie ciasta w proszku
Niektóre sytuacje wymagają "pójścia na łatwiznę". Nie zawsze dysponujemy odpowiednim czasem na przygotowanie wypieku od podstaw, nie wszyscy mają odpowiednie umiejętności, nie każdy ma chęć na zagłębianie się w tajniki. Ale każdy od czasu do czasu lubi zrobić wrażenie domowym wypiekiem. Nie ma nic złego w tym, żeby w takiej sytuacji poratować się gotowym ciastem w proszku - z pudełka lub torebki. Tym bardziej, że są sposoby na to by takie ciasto podkręcić tak, aby smakowało jak przygotowane samodzielnie od podstaw.
Ja w ten sposób z proszkowego ciasta zrobiłam kiedyś wykwintny i fantazyjny tort, którym rodzina była zachwycona. Co prawda zachodzili w głowę, kiedy zdążyłam przygotować taki deser, ale nie zdradziłam im mojej tajemnicy. Zachowałam ją dla siebie nawet wtedy, gdy uznali, że to nie moja robota, i że tort zamówiłam u kogoś. Nie wyprowadzałam ich z błędu. Teraz wszystko się wyda ;). Na szczęście istnieje wiele łatwych sposobów na sprawienie, by ciasto przygotowane z gotowego proszku smakowało jak z jakiejś modnej cukierni. Co więcej, większość z tych patentów jest bardzo łatwa do zrealizowania, a wymaga dodania jedynie dodatkowych składników, które prawdopodobnie masz już w swojej kuchni.
1. Dodaj dodatkowe jajko
Dodanie dodatkowego jajka do ciasta z pudełka sprawi, że ciasto wyjdzie bardziej puszyste, gęste i wilgotne. To stara sztuczka na podkręcenie smaku i struktury ciasta. Większość przepisów na pudełkach wymaga trzech jajek — spróbuj czterech, a będziesz mile zaskoczony.
2. Zamiast wody do ciasta dodaj mleko
Jeśli przepis wymaga dodania wody, zamiast niej wlej tę samą ilość mleka. Każdy rodzaj mleka powinien się sprawdzić, tłuste, odtłuszczone a nawet roślinny zamiennik mleka. Daje to mieszance więcej tłuszczu i smaku, co oznacza smaczniejsze ciasto. A jeśli chcesz uzyskać przy okazji super wilgotne ciasto - dodaj i dodatkowe jajko, i użyj mleka zamiast wody. Ciasta z pudełek sa zazwyczaj puszyste i lekkie, ale brakuje im wilgoci. Mleko i jajko załatwia tę kwestie, dodatkowo dodając mieszance smaku.
3. Zastąp wodę kawą lub napojem gazowanym
Jeśli nie chcesz dodawać do swojego ciasta mleka, ale chcesz nieco podkręcić jego smak zamiast wody dodaj tę sama ilość zaparzonej kawy bodź coli w przypadku ciasta czekoladowego. Oba napoje podbiją dodatkowo smak czekolady. W jasnych ciastach świetnie sprawdza się dowolny napój cytrynowy, nadając im delikatnie cytrusową nutę, choć dla mnie strzałem w dziesiątkę jest dodatek piwa imbirowego, które nadaje wypiekowi niecodzienny aromat.
4. Wypróbuj majonez, śmietanę lub gęsty jogurt
Jeśli chcesz aby ciasto wyszło sprężyste, a jednocześnie wilgotne dodaj do niego 2-3 łyżki majonezu. Podobny efekt uzyskasz dodając nieco śmietany lub gęstego jogurtu.
5. Do ciasta w proszku dodaj budyń... również w proszku
Jakkolwiek dziwnie to brzmi, ten sposób działa. Do porcji ciasta z pudelka warto dodać budyń w proszku. Nada on mieszance bardzo przyjemną, lekko wilgotną konsystencję. Nie wiem jak to działa, ale działa i jest to chyba mój ulubiony sposób podrasowywania gotowców. Budyń może podbijać smak - na przykład budyń czekoladowy dodany do czekoladowego ciasta. Dodatki budyniu można tez uzyskać ciekawe efekty smakowe, dalekie od oryginału. Wypróbuj ciasto waniliowe podkręcone budyniem o smaku solonego karmelu.
Którykolwiek z pomysłów wykorzystacie, będzie dobry. Uważajcie tylko, by nie popaść w skrajność i nie podkręcać jednego ciasta wszystkimi dodatkami na raz ;). Dajcie znać w komentarzach, jakie efekty udało się osiągnąć. Zachęcamy do eksperymentowania!