Przeziębienie - warzywa i owoce pomagające podczas infekcji
Cytryna. Zawiera dużo witaminy C, którą nasze babcie zalecały na przeziębienie. Zamiast łykać tabletki, lepiej skorzystać z naturalnego źródła tej witaminy. W naturalnej postaci jest o wiele lepiej przyswajalna, a co za tym idzie, działająca skuteczniej. Badania wykazały, że przyjmowanie witaminy C skraca czas choroby o około 8% u dorosłych i około 14% u dzieci.
Buraki to o wiele mniej znane niż cytryna, ale też doskonałe źródło witaminy C. Jej wysoką zawartością charakteryzują się też czarna porzeczka i żurawina. Sok z buraka doskonałe działa na odkażenie gardła.
Czosnek. Badania wykazały, że jego przyjmowanie wzmaga produkcję tak zwanego interferonu alfa, niszcząc tym samym patogeny w organizmie.
Cebula. Sok z cebuli działa świetnie na ból gardła, bo cebula doskonale odkaża i zabija bakterie. To dlatego, że zawiera tak zwane olejki lotne. Łagodzi też kaszel i to zarówno mokry, jak i suchy.