Romantyczna kolacja - pomysł na walentynkowe menu [PRZEPISY+WIDEO]

2018-02-13 9:57

Romantyczna kolacja w Walentynki powinna wykorzystywać miłosną moc afrodyzjaków. Nie wiesz, co przygotować na romantyczną kolację? Podajemy przepisy na erotyczne dania, które pobudzą fantazję.

Walentynki. Romantyczna kolacja - Co podać?
Autor: Shutterstock Romantyczna kolacja. Jak skomponować menu?

Co przygotować na walentynki

Walentynkowa kolacja nie może być ciężkostrawna, jeśli chce się spędzić naprawdę romantyczny, obfitujący w miłosne uniesienia wieczór. Przykładowe menu na walentynki zawiera potrawy wykorzystujące moc afrodyzjaków. Do romantycznej kolacji będzie pasował szampan, najbardziej znany afrodyzjak wśród alkoholi.

Sałatka na walentynki

Składniki:

torebka białego ryżu

6 mandarynek

2 szklanki krewetek

duża łyżka musztardy

posiekany koperek

łyżka oliwy

sól

pieprz

zioła prowansalskie

łyżeczka octu balsamicznego

liście sałaty

Ugotuj torebkę białego ryżu, odsącz i wystudź.

Obierz mandarynki i podziel.

Usmaż krewetki.

Do miski wrzuć wszystkie składniki, a następnie dodaj sos (duża łyżka musztardy, rozdrobniony koperek, łyżka oliwy, sól, pieprz i zioła prowansalskie, łyżeczka octu balsamicznego) i wymieszaj.

Włóż całość do lodówki.

Podawaj na liściach sałaty.

Walentynkowy tatar

Składniki:

surowy filet z łososia

posiekany koperek

łyżka oliwy

sok z połowy cytryny

sól

pieprz

śmietana do sałatek

chrzan

bagietka

Surowy filet z łososia opłucz i usuń z niego ości, a następnie rozdrobnij rybę.

W misce wymieszaj rybę, posiekany koperek, łyżkę oliwy, sok z cytryny, sól i pieprz.

Do piecyka rozgrzanego do 180 stopni włóż na 5 minut pokrojoną w talarki bagietkę.

W tym czasie ubij śmietanę z chrzanem.

Tatar podawaj na grzankach posmarowanych śmietaną z chrzanem.

Walentynkowy deser

Składniki:

ulubione owoce

czekolada deserowa

cynamon

wiórki kokosowe

bita śmietana

Umyj owoce i pokrój je w małe cząstki.

W garnku rozpuść czekoladę.

Cząstki owoców zanurz do połowy w czekoladzie i pozostaw do ostygnięcia.

Następnie ułóż je na półmisku, posyp cynamonem i wiórkami kokosowymi.

Brzegi półmiska udekoruj bitą śmietaną.