Co przygotować na walentynki
Walentynkowa kolacja nie może być ciężkostrawna, jeśli chce się spędzić naprawdę romantyczny, obfitujący w miłosne uniesienia wieczór. Przykładowe menu na walentynki zawiera potrawy wykorzystujące moc afrodyzjaków. Do romantycznej kolacji będzie pasował szampan, najbardziej znany afrodyzjak wśród alkoholi.
Sałatka na walentynki
Składniki:
torebka białego ryżu
6 mandarynek
2 szklanki krewetek
duża łyżka musztardy
posiekany koperek
łyżka oliwy
sól
pieprz
zioła prowansalskie
łyżeczka octu balsamicznego
liście sałaty
Ugotuj torebkę białego ryżu, odsącz i wystudź.
Obierz mandarynki i podziel.
Usmaż krewetki.
Do miski wrzuć wszystkie składniki, a następnie dodaj sos (duża łyżka musztardy, rozdrobniony koperek, łyżka oliwy, sól, pieprz i zioła prowansalskie, łyżeczka octu balsamicznego) i wymieszaj.
Włóż całość do lodówki.
Podawaj na liściach sałaty.
Walentynkowy tatar
Składniki:
surowy filet z łososia
posiekany koperek
łyżka oliwy
sok z połowy cytryny
sól
pieprz
śmietana do sałatek
chrzan
bagietka
Surowy filet z łososia opłucz i usuń z niego ości, a następnie rozdrobnij rybę.
W misce wymieszaj rybę, posiekany koperek, łyżkę oliwy, sok z cytryny, sól i pieprz.
Do piecyka rozgrzanego do 180 stopni włóż na 5 minut pokrojoną w talarki bagietkę.
W tym czasie ubij śmietanę z chrzanem.
Tatar podawaj na grzankach posmarowanych śmietaną z chrzanem.
Walentynkowy deser
Składniki:
ulubione owoce
czekolada deserowa
cynamon
wiórki kokosowe
bita śmietana
Umyj owoce i pokrój je w małe cząstki.
W garnku rozpuść czekoladę.
Cząstki owoców zanurz do połowy w czekoladzie i pozostaw do ostygnięcia.
Następnie ułóż je na półmisku, posyp cynamonem i wiórkami kokosowymi.
Brzegi półmiska udekoruj bitą śmietaną.