Romantyczna kolacja - pomysł na walentynkowe menu [PRZEPISY+WIDEO]

2018-02-13 9:57

Romantyczna kolacja w Walentynki powinna wykorzystywać miłosną moc afrodyzjaków. Nie wiesz, co przygotować na romantyczną kolację? Podajemy przepisy na erotyczne dania, które pobudzą fantazję.

Walentynki. Romantyczna kolacja - Co podać?
Autor: Shutterstock Romantyczna kolacja. Jak skomponować menu?

Spis treści

  1. Co przygotować na walentynki
  2. Sałatka na walentynki
  3. Walentynkowy tatar
  4. Walentynkowy deser

Co przygotować na walentynki

Walentynkowa kolacja nie może być ciężkostrawna, jeśli chce się spędzić naprawdę romantyczny, obfitujący w miłosne uniesienia wieczór. Przykładowe menu na walentynki zawiera potrawy wykorzystujące moc afrodyzjaków. Do romantycznej kolacji będzie pasował szampan, najbardziej znany afrodyzjak wśród alkoholi.

Sałatka na walentynki

Składniki:

torebka białego ryżu

6 mandarynek

2 szklanki krewetek

duża łyżka musztardy

posiekany koperek

łyżka oliwy

sól

pieprz

zioła prowansalskie

łyżeczka octu balsamicznego

liście sałaty

Ugotuj torebkę białego ryżu, odsącz i wystudź.

Obierz mandarynki i podziel.

Usmaż krewetki.

Do miski wrzuć wszystkie składniki, a następnie dodaj sos (duża łyżka musztardy, rozdrobniony koperek, łyżka oliwy, sól, pieprz i zioła prowansalskie, łyżeczka octu balsamicznego) i wymieszaj.

Włóż całość do lodówki.

Podawaj na liściach sałaty.

Walentynkowy tatar

Składniki:

surowy filet z łososia

posiekany koperek

łyżka oliwy

sok z połowy cytryny

sól

pieprz

śmietana do sałatek

chrzan

bagietka

Surowy filet z łososia opłucz i usuń z niego ości, a następnie rozdrobnij rybę.

W misce wymieszaj rybę, posiekany koperek, łyżkę oliwy, sok z cytryny, sól i pieprz.

Do piecyka rozgrzanego do 180 stopni włóż na 5 minut pokrojoną w talarki bagietkę.

W tym czasie ubij śmietanę z chrzanem.

Tatar podawaj na grzankach posmarowanych śmietaną z chrzanem.

Walentynkowy deser

Składniki:

ulubione owoce

czekolada deserowa

cynamon

wiórki kokosowe

bita śmietana

Umyj owoce i pokrój je w małe cząstki.

W garnku rozpuść czekoladę.

Cząstki owoców zanurz do połowy w czekoladzie i pozostaw do ostygnięcia.

Następnie ułóż je na półmisku, posyp cynamonem i wiórkami kokosowymi.

Brzegi półmiska udekoruj bitą śmietaną.