Udka kurczaka duszone w herbacie: pomysł na rodzinny obiad

2019-05-30 14:22

Udka kurczaka duszone w herbacie to świetny pomysł na rodzinny obiad. Przepis zaczerpnięto z kuchni indyjskiej. Aromatyczne mięso w pysznym sosie to interesujący dodatek do ryżu lub kaszki kuskus. 

Udka kurczaka duszone w herbacie
Autor: Shutterstock Kurczak duszony w herbacie z dodatkiem indyjskich przypraw oszałamia smakiem

Udka kurczaka duszone w herbacie, dzięki garbnikom są jędrne i soczyste. Mocno przyprawione dalekowschodnimi przyprawami smakują niebiańsko. Nie trzeba wychodzić z domu, by poczuć się jak obieżyświat.

Składniki na obiad dla 4 osób:

4 udka kurczaka

sok z cytryny

1 szklanka mocnej czarnej herbaty np. Earl Grey

1 łyżeczka suszonego cząbru

1 łyżeczka ziaren kolendry, zmielonych

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka przyprawy curry

sól i pieprz do smaku

olej lub masło klarowane do smażenia

Udka skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami i obtoczyć w ziołach. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. 

Kawałki mięsa obsmażyć na złoty kolor w gorącym tłuszczu. 

Dodać herbatę i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut.

Podawać z dodatkiem ryżu lub kaszki kuskus. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna ŚmiałekAdrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska

Nowe buty i ubrania w niskich cenach? Sprawdź koniecznie na Vans kody rabatowe.