Udka kurczaka duszone w herbacie: pomysł na rodzinny obiad
Udka kurczaka duszone w herbacie to świetny pomysł na rodzinny obiad. Przepis zaczerpnięto z kuchni indyjskiej. Aromatyczne mięso w pysznym sosie to interesujący dodatek do ryżu lub kaszki kuskus.
Udka kurczaka duszone w herbacie, dzięki garbnikom są jędrne i soczyste. Mocno przyprawione dalekowschodnimi przyprawami smakują niebiańsko. Nie trzeba wychodzić z domu, by poczuć się jak obieżyświat.
Składniki na obiad dla 4 osób:
4 udka kurczaka
sok z cytryny
1 szklanka mocnej czarnej herbaty np. Earl Grey
1 łyżeczka suszonego cząbru
1 łyżeczka ziaren kolendry, zmielonych
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka przyprawy curry
sól i pieprz do smaku
olej lub masło klarowane do smażenia
Udka skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami i obtoczyć w ziołach. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.
Kawałki mięsa obsmażyć na złoty kolor w gorącym tłuszczu.
Dodać herbatę i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut.
Podawać z dodatkiem ryżu lub kaszki kuskus.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska
Nowe buty i ubrania w niskich cenach? Sprawdź koniecznie na Vans kody rabatowe.