Udka kurczaka duszone w herbacie: pomysł na rodzinny obiad

2019-05-30 14:22

Udka kurczaka duszone w herbacie to świetny pomysł na rodzinny obiad. Przepis zaczerpnięto z kuchni indyjskiej. Aromatyczne mięso w pysznym sosie to interesujący dodatek do ryżu lub kaszki kuskus. 

Udka kurczaka duszone w herbacie
Autor: Shutterstock Kurczak duszony w herbacie z dodatkiem indyjskich przypraw oszałamia smakiem

Udka kurczaka duszone w herbacie, dzięki garbnikom są jędrne i soczyste. Mocno przyprawione dalekowschodnimi przyprawami smakują niebiańsko. Nie trzeba wychodzić z domu, by poczuć się jak obieżyświat.

Składniki na obiad dla 4 osób:

4 udka kurczaka

sok z cytryny

1 szklanka mocnej czarnej herbaty np. Earl Grey

1 łyżeczka suszonego cząbru

1 łyżeczka ziaren kolendry, zmielonych

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka przyprawy curry

sól i pieprz do smaku

olej lub masło klarowane do smażenia

Udka skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami i obtoczyć w ziołach. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. 

Kawałki mięsa obsmażyć na złoty kolor w gorącym tłuszczu. 

Dodać herbatę i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut.

Podawać z dodatkiem ryżu lub kaszki kuskus. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna ŚmiałekAdrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska

Nowe buty i ubrania w niskich cenach? Sprawdź koniecznie na Vans kody rabatowe.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE