Trzy przepisy na SAŁATKI do dań z grilla [jak urządzić udane garden party]
Idealne grillowe garden party nie może się udać bez dobrze dobranej sałatki. Pamiętajmy, że nie tylko mięsem człowiek żyje! Poza tym czekając aż kolejne dania dojdą, goście i domownicy chętnie sięgną po orzeźwiającą i kolorową sałatkę grillową. Mamy dla was trzy przepisy do wyboru. Są uniwersalne, niedrogie i proste w przygotowaniu.
Spis treści
- Jakie sałatki na grill party?
- Sałatka ziemniaczana z fasolką
- Surówka z młodej kapusty
- Sałatka paprykowa z oliwkami
Jakie sałatki na grill party?
Do grillowanych mięs i ryb doskonałe będą sałatki i surówki skomponowane ze świeżych sezonowych produktów: młodej kapusty, papryki, pomidorów, kiszonych ogórków, fasolki szparagowej, cebuli itp., przyprawione lekkim sosem typu winegret. Chrupiące, soczyste warzywa doskonale uzupełnią swoim smakiem ciężkie mięsa z rusztu. A tradycjonalistom, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez ziemniaków, proponujemy sycącą sałatkę ziemniaczaną.
Sałatka ziemniaczana z fasolką
1 kg ziemniaków
250 g fasolki szparagowej
puszka czerwonej fasoli
pęczek dymki
szklanka ciepłego bulionu (np. z kostki)
3 gałązki natki
3 łyżki oleju
łyżka octu winnego
2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz, cukier
Ziemniaki obierz, ugotuj, przestudź i pokrój w dużą kostkę. Zalej bulionem i odstaw na 30 minut.
Fasolkę szparagową ugotuj al dente (czyli niezbyt miękko), odcedź, przelej zimną wodą. Czerwoną fasolę odcedź z zalewy, przelej na sicie wrzątkiem. Dymkę oczyść, pokrój w krążki. Posiekaj natkę.
Przygotuj sos do sałatki: żółtka rozetrzyj z musztardą, octem i olejem, przypraw solą, pieprzem i cukrem.
Ziemniaki wymieszaj z sosem, dodaj obydwie fasolki i dymkę, wymieszaj, posyp listkami natki.
Surówka z młodej kapusty
główka młodej kapusty
2 marchewki
sok z cytryny
2 jabłka
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki octu winnego
4 łyżki oleju
łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz, cukier
Kapustę oczyść z zewnętrznych liści, poszatkuj.
Jabłka umyj, przekrój na pół, oczyść z nasion i pokrój w plasterki. Marchewki obierz, umyj, zetrzyj na grubej tarce, skrop sokiem z cytryny.
Ocet wymieszaj ze szczyptą soli, pieprzu i cukru, dodaj olej, dokładnie wymieszaj (najlepiej w zamkniętym słoiku – wówczas sos się dobrze ubije).
Składniki włóż do salaterki, polej sosem, wymieszaj, odstaw na 15 minut. Przed podaniem posyp świeżym koperkiem.
Sałatka paprykowa z oliwkami
po 1 strąku żółtej, zielonej i czerwonej papryki
4 pomidory
2 cebule
4 kiszone ogórki
200 g mozzarelli
3 łyżki czarnych oliwek bez pestek
garść świeżej bazylii
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka musztardy
4 łyżki oleju
sól, pieprz, cukier
Papryki opłucz, przekrój, oczyść z pestek, pokrój w paski. Pomidory umyj, pokrój na ósemki. Cebule obierz, pokrój w piórka. Ogórki pokrój w półplasterki. Ser osącz z zalewy, pokrój w małą kostkę.
Sok z cytryny wymieszaj z musztardą, szczyptą soli, pieprzu i cukru, dodaj olej, dokładnie ubij na gładki sos.
Paprykę, pomidory, ogórki, ser i oliwki włóż do salaterki, polej sosem, wymieszaj. Posyp listkami bazylii.