Tramezzini: co to jest? Jak zrobić te włoskie przekąski? [przepisy]
Tramezzini to przysmak włoskiej kuchni. Te pyszne kanapki w kształcie trójkątów, przyrządzane z miękkiego, białego pieczywa, z którego usunięto skórkę, spotkać można w niemal każdym włoskim barze od Mediolanu po Sycylię. Sprawdź, jak zrobić pyszne tramezzini.
Spis treści
- Jak zrobić tramezzini?
- Tramezzini z szynką - przepis
- Tramezzini z tuńczykiem i oliwkami - przepis
- Tramezzini z sałatką krewetkową - przepis
We Włoszech tramezzini jedzone są przez cały dzień. Nadają się na śniadanie, jako przekąska w ciągu dnia oraz przystawka przed włoską ucztą. Najbardziej popularne dodatki to tuńczyk i zielone oliwki oraz szynka prosciutto z pieczarkami, ale tramezzini można spotkać w bardzo wielu postaciach i z najróżniejszymi składnikami. W barach na terenie Włoch występuje ponad 40 rodzajów tych wybornych kanapek.
Uważa się, że tramezzini zostały wynalezione w 1925 roku we włoskiej Caffè Mulassano di Piazza Castello w Turynie jako alternatywa dla angielskich kanapek. Słowo "tramezzini" zostało wymyślone przez Gabriele D’Annunzio jako włoski odpowiednik angielskiego słowa „sandwich”.
Jak zrobić tramezzini?
Przygotowanie tramezzini jest dziecinnie proste. Kluczem do sukcesu są odpowiednie składniki. Najlepiej kupić je w delikatesach z włoskimi produktami. Będziemy mieć pewność, że kanapki, które przygotujemy, mają prawdziwie włoski smak. Podstawą do przygotowania tramezzini jest chleb. Sprawdzi się również łatwo dostępne białe pieczywo tostowe. Na kromkę chleba nakładamy składniki, na wierzchu kładziemy drugą kromkę i tniemy po przekątnej. Ważne, aby tramezzini były pękate - nadzienia kładziemy więc dużo pośrodku i mało na brzegach.
Tramezzini z szynką - przepis
cienko krojona szynka prosciutto cotto
pieczarki
dobry majonez
Pieczarki należy ugotować w osolonej wodzie i drobno pokroić. Jeśli nie jesteśmy przekonani do połączenia szynki z pieczarkami lub chcemy nieco zaostrzyć smak, zamiast pieczarek dodajmy pokrojone karczochy w oliwie.
Tramezzini z tuńczykiem i oliwkami - przepis
tuńczyk w oliwie
oliwki
Tuńczyka i oliwki rozdrabniamy, a następnie układamy zgodnie z opisem powyżej.
Tramezzini z sałatką krewetkową - przepis
majonez
jajko na twardo
szczypiorek
Krewetki gotujemy w osolonej wodzie, kroimy, dodajemy majonez, szczypiorek i posiekane jajko, mieszamy. Gotową sałatkę kładziemy na kanapki.