Tosty francuskie z chałki z konfiturą truskawkowo–rabarbarową i kremem mascarpone: przepis Agaty Wojdy
Tosty francuskie, czyli smażone na maśle pieczywo zanurzone wcześniej w mleku i jajku, smakują cudownie, gdy przygotujemy je z naszej swojskiej drożdżowej chałki. Szczególnie jeśli podamy je ze świeżo przygotowaną konfiturą z sezonowych owoców - np. truskawek i rabarbaru. Taj serwuje je Agata Wojda, szefowa kuchni hotelu Bellotto i gwiazda programu kulinarnego Smaki Agaty.
Spis treści
Chałka na gorąco, czyli francuskie tosty po polsku
Składniki:
4 lekko czerstwe kromki chałki
2 jajka
30 g cukru
100 ml tłustego mleka
1 laska wanilii
masło do smażenia
Dzień wcześniej możemy doprawić mleko wanilią. Rozcinamy laskę wanilii, ostrzem nożyka wygrzebujemy ziarenka do mleka, dodajemy strączek i zostawiamy na nabranie aromatu.
Następnego dnia ukręcamy delikatny kogel mogel z jajka i cukru. Odławiamy laskę wanilii z mleka.
Chałkę najpierw moczymy w mleku, potem w jajku i smażymy na złoto na maśle, z dwóch stron. Idealne z konfiturą np. z truskawek i rabarbaru.
Konfitura z truskawek i rabarbaru
Składniki:
300 g rabarbaru
300 g truskawek
5 ziaren zielonego kardamonu
4 goździki
400 g cukru
sok i skórka (w dużym kawałku) z 1 cytryny
Obieramy z wierzchniej warstwy rabarbar, kroimy w skośne kawałki, truskawki w plastry. W misce zasypujemy całym cukrem, dodajemy skórkę i pozostawiamy na godzinę, co jakiś czas mieszając delikatnie.
Zlewamy cały powstały sok do garnka, dodajemy wyłuskany z ziaren kardamon, goździki i redukujemy na syrop.
Przecedzamy do kolejnego garnka, dorzucamy owoce, sok z cytryny i gotujemy mieszając na niedużym ogniu. Wystudzoną konfiturę podajemy do np. naleśników, drożdżowego ciasta, grzanek z chałki w towarzystwie kremu mascarpone.
Krem mascarpone
Składniki:
100 g mascarpone (najlepiej Galbani)
150 ml dobrze schłodzonej śmietanki 36%
1 łyżeczka cukru pudru
Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem na sztywno, łączymy delikatnie z mascarpone.