Tilapia z patelni czy z piekarnika? 2 sprawdzone przepisy na tę pyszną rybę
Tilapia to jedna z najchętniej jedzonych w Polsce ryb. Ta pochodząca z Afryki ryba słodkowodna jest ceniona ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Jak usmażyć rybę tilapia? A może lepiej będzie ją upiec? Dowiedzcie się, czy tilapia jest zdrowa i poznajcie łatwe przepisy na tę delikatną i chudą rybę.
Spis treści
- Tilapia – co to za ryba?
- Jak smakuje ryba tilapia?
- Wartości odżywcze tilapii
- Czy tilapia jest zdrowa?
- Jak kupować tilapię?
- Przepis na smażoną tilapię
- Przepis na tilapię z piekarnika
- Z czym podawać tilapię?
Tilapia – co to za ryba?
Tilapia to ryba słodkowodna. Jej nazwa pochodzi z języka Buszmenów i w wolnym tłumaczeniu oznacza nic innego jak „rybę”. Długość jej ciała nie przekracza 50 cm, a waga wynosi około 600 g. Tilapia ma dość duże łuski w jednolitej barwie. Na świecie hoduje się 45 gatunków tej ryby.
Tilapia żyje w warunkach naturalnych w Afryce. Do Polski sprowadzono ją w latach 90. ubiegłego wieku. Jest to tilapia nilowa, znana także jako ryba św. Piotra, która żyje głównie w dorzeczu Nilu. Gdzie jest hodowana tilapia? Na nasz rynek trafiają głównie ryby pochodzące z Chin, Hondurasu, Egiptu, Tajlandii, Indonezji czy Filipin. Łowiska znajdują się także w Polsce.
Jak smakuje ryba tilapia?
Tilapia jest delikatna. Nie czuć w niej mocnego rybnego smaku. Nie ma też charakterystycznego zapachu. Jej mięso jest białe i dość wilgotne.
Wartości odżywcze tilapii
Tilapia jest rybą chudą, którą można jeść na diecie odchudzającej. Ile kalorii ma tilapia? Porcja o wadze 100 g to tylko 96 kcal. Ryba jest bogata w pełnowartościowe białko i aminokwasy. Jest źródłem witaminy D, B12 i selenu, który wspomaga odporność i prawidłowe funkcjonowanie tarczycy.
Czy tilapia jest zdrowa?
Chociaż ryba ta jest bogata w prozdrowotne składniki odżywcze, opinie na temat jej spożywania są podzielone. Według wyników badań naukowych tilapie sprowadzane do naszego kraju z Azji nie się tak zdrowe. Znajduje się w nich ołów, który może powodować wiele negatywnych skutków jak osłabienie, drżenie mięśni, zawroty głowy, brak apetytu. Naukowcy potwierdzili, że ryba zawiera duże ilości kwasu arachidonowego, który sprzyja starzeniu się organizmu i może niszczyć naczynia krwionośne. Tilapia zawiera także niekorzystny stosunek kwasów omega–3 i omega–6.
Czy tilapia jest zdrowa? Przed zakupem ryby należy dokładnie sprawdzić, z jakiego kraju została sprowadzona do Polski. Tilapia dobrej jakości powinna pochodzić z łowiska certyfikowanego przez organizację Aquaculture Stewardship Council.
Jak kupować tilapię?
Najsmaczniejsze są ryby świeże, dlatego podczas zakupów należy zwrócić szczególną uwagę na:
- świeży zapach
- gładką i wilgotną skórę
- przylegające do skóry łuski
- chropowate, wilgotne i miękkie płetwy i ogon
- jasne oczy
- ciemnoróżowe skrzela
- zwarte i sprężyste mięso
Przepis na smażoną tilapię
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 4
Składniki
- 8 filetów z tilapii
- 1 pęczek świeżej bazylii (1 doniczka)
- skórka i sok z 1 cytryny
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki wody
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- olej do smażenia
Przygotowanie
1. Sok z cytryny i otartą skórkę przełożyć do naczynia blendera. Cukier trzcinowy rozpuścić w 2 łyżkach wody. Wlać razem z olejem do blendera. Dodać listki bazylii i zmiksować na gładki sos. Doprawić solą i pieprzem.
2. Tilapię oczyścić z ości, opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Doprawić z obu stron solą i pieprzem.
3. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim filety po 2 minuty z każdej strony. Usmażoną rybę przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przykryć talerzem, aby filety nie ostygły.
4. Podawać z sosem cytrynowo-bazyliowym.
Przepis na tilapię z piekarnika
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 4
Składniki
- 600 g filetów z tilapii
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżki miękkiego masła
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- sól
Przygotowanie
1. Miękkie masło wymieszać z natką pietruszki i bazylią. Doprawić solą i wstawić do lodówki.
2. Tilapię oczyścić z ości, opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przełożyć do formy do zapiekania skórą do dołu. Na każdym filecie ułożyć 1 łyżkę ziołowego masła. Formę przykryć folią aluminiową.
3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni C i dopiekać jeszcze 10 minut.
4. Wyjąć z piekarnika i na wierzchu ułożyć pozostałe ziołowe masło. Kiedy się roztopi, skropić sokiem z cytryny i podawać.
Z czym podawać tilapię?
Zarówno w wersji smażonej, jak i pieczonej tilapię warto podać z różnymi dodatkami. Tradycyjnie świetnie smakuje z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami. Sprawdzi się też ryż i drobny makaron. Do dań rybnych pasują także grillowane lub pieczone warzywa oraz różne surówki. Tilapia pieczona czy smażona będzie doskonale smakować z surówką z kiszonej kapusty, marchewki lub pora.