Tatar bez mięsa - 8 zachwycających przepisów na tatary warzywne i rybne
Spis treści
- Tatar - jeśli nie mięso, to co?
- Zobaczcie naszą galerię i wybierzcie najlepszy przepis dla siebie!
- Zobacz też wideo, dowiedz się, dlaczego warto jeść ryby morskie!
Tatar - jeśli nie mięso, to co?
Tatar to jedna z ulubionych zakąsek - doskonałe mięso wołowe z dodatkiem żółtka, cebuli, korniszonów i przypraw wybornie smakuje i pięknie się prezentuje. Ale... wołowina jest bardzo droga, poza tym nie wszyscy jedzą mięso, zwłaszcza surowe. Dla osób na diecie bezmięsnej doskonałą propozycją są tatary warzywne lub rybne - równie smaczne (a może nawet smaczniejsze) niż ten z mięsa, a także doskonale się prezentujące i zdrowsze.
Do ich przygotowania potrzebujemy albo warzyw - wybierajmy jednak te doskonałej jakości - albo ryb - morskich lub słodkowodnych. Tatar ze śledzi to klasyka kuchni polskiej, poświęciliśmy mu więc osobny tekst: Tatar ze śledzi - 9 przepisów na śledziowy tatar.
Na bezmięsnego tatara nadają się też takie ryby jak łosoś (surowy lub wędzony), pstrąg i tuńczyk. Z warzyw polecamy szczególnie pomidory i marchewkę - doskonałe źródła smaku i witamin.