Tatar ze śledzi - 9 przepisów na śledziowy tatar
Tatar ze śledzi od kilku lat przeżywa renesans, za sprawą Magdy Gessler. Warto jednak wiedzieć, że nie jest to potrawa nowa, lecz goszcząca na polskich stołach co najmniej od wieku. Dlatego oczywiście doczekała się licznych wersji, które wam prezentujemy.
Spis treści
Dziś o wiele szybciej i łatwiej możemy przygotować tatar ze śledzi niż 100, a nawet 50 lat temu. Kiedyś łączyło się to z wielogodzinnym moczeniem solonych śledzi z beczki, filetowaniem ich i pozbawianiem skóry. Dopiero z tak własnoręcznie (lub rękami służącej) przygotowanych filetów śledziowych można było przygotować tę wyśmienitą przekąskę. Dziś tatar ze śledzia przygotowujemy z filetów typu matjas, które niekiedy nie wymagają nawet moczenia. Dlatego zachęcamy was, żeby na waszych stołach zagościły nie tylko śledzie w oleju czy innych wersjach, ale też tatar śledziowy - z rozmaitymi dodatkami.