Tatar ze śledzi - 9 przepisów na śledziowy tatar

2021-11-24 9:17

Tatar ze śledzi od kilku lat przeżywa renesans, za sprawą Magdy Gessler. Warto jednak wiedzieć, że nie jest to potrawa nowa, lecz goszcząca na polskich stołach co najmniej od wieku. Dlatego oczywiście doczekała się licznych wersji, które wam prezentujemy.

Tatar ze śledzi - 9 przepisów na śledziowy tatar
Autor: Shutterstock Tatar ze śledzi ma wiele wersji - także taką z pestkami granatu!

Spis treści

  1. Zobaczcie galerię z przepisami na tatar ze śledzi!
  2. Zobacz wideo i dowiedz się, jak moczyć śledzie!

Dziś o wiele szybciej i łatwiej możemy przygotować tatar ze śledzi niż 100, a nawet 50 lat temu. Kiedyś łączyło się to z wielogodzinnym moczeniem solonych śledzi z beczki, filetowaniem ich i pozbawianiem skóry. Dopiero z tak własnoręcznie (lub rękami służącej) przygotowanych filetów śledziowych można było przygotować tę wyśmienitą przekąskę. Dziś tatar ze śledzia przygotowujemy z filetów typu matjas, które niekiedy nie wymagają nawet moczenia. Dlatego zachęcamy was, żeby na waszych stołach zagościły nie tylko śledzie w oleju czy innych wersjach, ale też tatar śledziowy - z rozmaitymi dodatkami.

Zobaczcie galerię z przepisami na tatar ze śledzi!

Zobacz wideo i dowiedz się, jak moczyć śledzie!

Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie?