Tarta a quiche: czym się różnią? Jak je przygotować?
Tarta vs quiche - czy wiesz, na czym polega różnica między nimi? Wydaje się, że są podobne, ale tak naprawdę to dwa różne dania. Podpowiadamy, jak zrobić pyszną tartę, i podajemy przepis na quiche.
Spis treści
Czy quiche i tarta to to samo?
Polski język określa obie te potrawy jednym słowem - placek.
Quiche to placek przygotowywany na słono. Składa się z kruchego ciasta i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą. Quiche zazwyczaj jest wyższy niż tarta.
Tarta to danie przygotowywane zarówno na słono, jak i na słodko. W jego skład wchodzi podstawa z ciasta kruchego, francuskiego lub drożdżowego z odpowiednim nadzieniem.
ZOBACZ TEŻ: Tarty na słodko - przepisy
Jak zrobić pyszną tartę i quiche?
Do wykonania tarty lub quiche'a potrzebna będzie blaszana lub ceramiczna tortownica. Okrągła, niska forma z charakterystycznym pofałdowaniem brzegu będzie odpowiednia do przygotowania tarty, a głęboka okrągła blacha sprawdzi się w przypadku quiche'a.
Ciasto na spód najlepiej zrobić samodzielnie. Zajmuje to dosłownie 5 minut. Można zawsze zrobić go więcej i zamrozić (z tego samego ciasta można też piec tarty na słodko). To klasyczne ciasto kruche.
ZOBACZ TEŻ: Tarta winogronowa - przepis na pyszne ciasto
Na mąkę wrzucić masło, posiekać nożem na jak najdrobniejsze kawałki, dodać wodę, olej, sól i wyrobić ręką. Trzeba zrobić to szybko. Ciasto po chwili będzie odchodzić łatwo od palców, wtedy należy uformować kulę i odstawić do lodówki. Niech poleży tam minimum godzinę i się schłodzi, może też pozostać tam na następny dzień.
Jeżeli bardzo Ci się spieszy, to sprawdzonym sposobem na szybkie schłodzenie będzie rozłożenie ciasta od razu na wysmarowanej masłem tortownicy i wsadzenie całości do lodówki.
Jajka, śmietanę i mleko dokładnie ze sobą rozbełtać, dodać żółty ser i przyprawy.
Farsz wytrawny - jak zrobić?
Wybrane różne rodzaje młodych warzyw (marchewka, pietruszka, por, brokuły, kalafior, ziemniaki) obrać, umyć i zblanszować (czyli krótko obgotować w osolonym wrzątku). Nadają się także cebula, czosnek, cukinia, szpinak - te proponujemy wcześniej poddusić chwilę na oliwie. Do tego warto dodać świeże zioła, takie jak np. tymianek, rozmaryn, cząber, szałwia, koperek, natka pietruszki, estragon, oregano (ale niekoniecznie wszystko naraz!). Warzyw nie może być za dużo, ilość należy dobrać tak, żeby wszystko się zmieściło na tortownicy, a sos nie przelał.
Dobrym pomysłem jest połączenie warzyw z łososiem, pstrągiem, krewetkami.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Rozłożyć ciasto w formie (także na boki tortownicy, podwijając je wysoko do samego brzegu) i nakłuć widelcem. Ułożyć warzywa i zioła, zalać sosem jajeczno-śmietanowym. Wierzch można dodatkowo posypać startym serem. Zapiekać około 35-45 minut. Podawać po upieczeniu na ciepło, ale bardzo dobrze smakuje także na zimno.
ZOBACZ TEŻ: Ciasta wytrawne - przepisy