Tak zrobisz miękkie i soczyste kotlety schabowe. Wystarczy marynata z 2 składników
Kotlety schabowe to jedna z naszych najpopularniejszych potraw. Soczyste i miękkie mięso oraz chrupiąca panierka to ich znaki rozpoznawcze. Smak kotletów ze schabu można wzbogacić, dzięki marynatom. Oto trzy sprawdzone przepisy na marynaty do schabowych.

Spis treści
Marynaty do kotletów schabowych
Kotlety schabowe są pyszne i mało kto ich nie lubi. Tradycyjnie rozbite na cienkie płaty mięso panieruje się się w mące, jajku oraz bułce tartej. Jednak dzięki odpowiednio skomponowanym marynatom do schabowych można sprawić, że kotlety będą jeszcze lepiej smakować. Niektóre z nich stosowały już nasze babcie. To właśnie dlatego tak dobrze pamiętamy ich wyjątkowy smak.
Przepisy na marynaty do kotletów schabowych
- Wszystkie przepisy na marynaty są łatwe i sprawdzone.
- Przygotowanie wybranej marynaty zajmuje nie więcej niż pięć minut.
- Każda marynata składa się tylko z dwóch produktów. Są w sklepach przez cały rok, a na pewno wiele osób ma je zawsze w lodówce i spiżarni.
- Mięso powinno poleżeć w marynacie kilka godzin. Najlepiej miseczkę namoczonymi kotletami wstawić do lodówki.
- Marynat można używać do kotletów schabowych z kością lub bez.
- Po zamarynowaniu schabowe panieruje się i można usmażyć je na patelni, upiec lub zrobić na grillu.
Jaka marynata do kotletów schabowych?
Do marynat do kotletów schabowych można użyć składników, które są niedrogie i łatwo dostępne. Marynowanie sprawi, że kotlety staną się miękkie, kruche i delikatne. Dzięki tym małym zmianom w tradycyjnym przepisie powstaną nowe i smakowite potrawy ze schabu.
Z czego można zrobić marynatę do kotletów schabowych? Do przygotowania marynat sprawdzi się mleko, maślanka lub jogurt. Smak podkręci cebula, czosnek lub suszone zioła. Sprawdźcie jedną z trzech marynat i przekonajcie się sami, że to dobre patenty na podkręcenie smaku mięsa wieprzowego.
Marynata z 2 składników do kotletów schabowych – przepis nr 1
- mleko
- czosnek
Mięso namoczyć w mleku wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki. Dzięki tej marynacie schabowe zyskają kruchość i pyszny smak.
Marynata z 2 składników do kotletów schabowych – przepis nr 2
- mleko
- cebula
Mięso namoczyć w mleku i posiekanej cebuli. Przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki. Połączenie mleka i cebuli sprawi, że kotlety ze schabu będą miękkie.
Marynata z 2 składników do kotletów schabowych – przepis nr 3
- maślanka
- suszone zioła
Mięso namoczyć w maślance wymieszanej z ulubionymi ziołami. Przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki. Schabowe będą niezwykle delikatne, a dodatek ziół sprawi, że ich smak będzie głęboki.