Tak zrobisz miękkie i soczyste kotlety schabowe. Wystarczy marynata z 2 składników
Kotlety schabowe to jedna z naszych najpopularniejszych potraw. Soczyste i miękkie mięso oraz chrupiąca panierka to ich znaki rozpoznawcze. Smak kotletów ze schabu można wzbogacić, dzięki marynatom. Oto trzy sprawdzone przepisy na marynaty do schabowych.
Spis treści
- Marynaty do kotletów schabowych
- Przepisy na marynaty do kotletów schabowych
- Jaka marynata do kotletów schabowych?
- Marynata z 2 składników do kotletów schabowych – przepis nr 1
- Marynata z 2 składników do kotletów schabowych – przepis nr 2
- Marynata z 2 składników do kotletów schabowych – przepis nr 3
Marynaty do kotletów schabowych
Kotlety schabowe są pyszne i mało kto ich nie lubi. Tradycyjnie rozbite na cienkie płaty mięso panieruje się się w mące, jajku oraz bułce tartej. Jednak dzięki odpowiednio skomponowanym marynatom do schabowych można sprawić, że kotlety będą jeszcze lepiej smakować. Niektóre z nich stosowały już nasze babcie. To właśnie dlatego tak dobrze pamiętamy ich wyjątkowy smak.
Przepisy na marynaty do kotletów schabowych
- Wszystkie przepisy na marynaty są łatwe i sprawdzone.
- Przygotowanie wybranej marynaty zajmuje nie więcej niż pięć minut.
- Każda marynata składa się tylko z dwóch produktów. Są w sklepach przez cały rok, a na pewno wiele osób ma je zawsze w lodówce i spiżarni.
- Mięso powinno poleżeć w marynacie kilka godzin. Najlepiej miseczkę namoczonymi kotletami wstawić do lodówki.
- Marynat można używać do kotletów schabowych z kością lub bez.
- Po zamarynowaniu schabowe panieruje się i można usmażyć je na patelni, upiec lub zrobić na grillu.
Jaka marynata do kotletów schabowych?
Do marynat do kotletów schabowych można użyć składników, które są niedrogie i łatwo dostępne. Marynowanie sprawi, że kotlety staną się miękkie, kruche i delikatne. Dzięki tym małym zmianom w tradycyjnym przepisie powstaną nowe i smakowite potrawy ze schabu.
Z czego można zrobić marynatę do kotletów schabowych? Do przygotowania marynat sprawdzi się mleko, maślanka lub jogurt. Smak podkręci cebula, czosnek lub suszone zioła. Sprawdźcie jedną z trzech marynat i przekonajcie się sami, że to dobre patenty na podkręcenie smaku mięsa wieprzowego.
Marynata z 2 składników do kotletów schabowych – przepis nr 1
- mleko
- czosnek
Mięso namoczyć w mleku wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki. Dzięki tej marynacie schabowe zyskają kruchość i pyszny smak.
Marynata z 2 składników do kotletów schabowych – przepis nr 2
- mleko
- cebula
Mięso namoczyć w mleku i posiekanej cebuli. Przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki. Połączenie mleka i cebuli sprawi, że kotlety ze schabu będą miękkie.
Marynata z 2 składników do kotletów schabowych – przepis nr 3
- maślanka
- suszone zioła
Mięso namoczyć w maślance wymieszanej z ulubionymi ziołami. Przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki. Schabowe będą niezwykle delikatne, a dodatek ziół sprawi, że ich smak będzie głęboki.