Syrop z agawy: jakie ma właściwości?

2016-09-08 13:47 Marta Balko
syrop-z-agawy-jakie-ma-wlasciwosci.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Syrop z agawy to jeden z zamienników cukru.

Syrop z agawy, określany też jako sok albo nektar to środek słodzący produkowany w Meksyku. Używany jest najczęściej jako jeden z zamienników cukru. Sprawdź jakie ma właściwości.

Jaki smak ma syrop z agawy?

Syrop z agawy ma smak zbliżony do rozrzedzonego miodu lub syropu klonowego. Jest nawet trzykrotnie słodszy od cukru, ale ma dużo mniejszy indeks glikemiczny. W kuchni stosujemy go jako dodatek do drinków i wypieków, np. jako polewę do naleśników i deserów.

Z czego składa się syrop z agawy?

Syrop z agawy składa się głównie z fruktozy oraz glukozy. Fruktozy jest w nim najwięcej - nawet do 90 proc. Stosunek glukozy do fruktozy jest różny u różnych producentów syropu. Zawiera również pewne ilości składników mineralnych jak żelazo, wapń, magnez, potas, które mają wpływ na jego kolor, ale nie jest ich zbyt dużo.

Według dietetyków syrop z agawy nie jest zbyt zdrowy, bo duża zawartość fruktozy w diecie prowadzi do otyłości brzusznej, może też uszkodzić wątrobę. Jeśli chcemy zastąpić cukier, sięgnijmy raczej po stewię czy ksylitol.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE