Surówka z czerwonej kapusty: szybka i smaczna!

2017-01-24 10:47

Smaczna, zdrowa, niedoceniana – mowa o czerwonej kapuście. W zimie to jedno z nielicznych warzyw, z jakich możemy robić sałatki i surówki. Przedstawiamy dwa różne sposoby na jarzynkę z czerwonej kapusty i pomysły, do czego podać takie surówki.

Surówka z czerwonej kapusty: szybka i smaczna!
Autor: Shutterstock Czerwona kapusta jest niesłusznie pomijana podczas zakupów - świetnie sprawdza się w surówkach do mięs

Spis treści

  1. Szybka surówka z kapusty czerwonej
  2. Jarzynka z kapusty parzonej

Kupujemy średniej wielkości główkę czerwonej kapusty (przez specjalistów nazywanej także modrą). Wystarczy nam na dwie surówki, które mogą stanowić dodatek do dwóch obiadów dla czterech osób.

Szybka surówka z kapusty czerwonej

Dodatki do kapusty:

kukurydza w puszce (pół opakowania o wadze 400 g)

3 łyżki oleju

sól

cukier

sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Kapustę kroimy na cienkie paseczki, wsypujemy do miski i solimy, by nieco zmiękła. Kukurydzę odsączamy z sosu i dodajemy do kapusty. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i cytryną. Dodajemy olej i dokładnie mieszamy.

Jarzynka z kapusty parzonej

Dodatki do kapusty:

2-3 jabłka

3 łyżki oleju

sól

cukier

sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Kapustę kroimy na cienkie paseczki, wrzucamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy z dodatkiem soli przez ok. 10 min. Kapusta nie może być zbyt miękka.

Odcedzamy ją i wrzucamy do miski. Jabłka obieramy i trzemy na tarce (duże wiórki). Do wystudzonej kapusty dodajemy utarte jabłka, olej, sól, cukier i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy.

Czerwona kapusta z kukurydzą doskonale pasuje do wołowiny: bitek, zrazów, gulaszu. Parzona czerwona kapusta z jabłkiem jest delikatniejsza w smaku i stanowi świetny dodatek do wieprzowiny: duszonych polędwiczek lub schabu pieczonego.