Sosy do sałaty - 3 pomysły

2016-10-28 13:06

Sałata to uniwersalne warzywo, pasujące do niemal wszystkich potraw. Sałatki z zieloną sałatą z dodatkami lub bez są zdrowe i pożywne. Nie mogą się jednak obyć bez sosów poprawiających ich walory smakowe sałaty. Podajemy 3 przepisy na sosy do sałaty.

sosy-do-salaty-3-sprawdzone-przepisy.jpg
Autor: Shutterstock Dopełnieniem sałatki są sosy

Spis treści

  1. Sos musztardowo-miodowy
  2. Sos jogurtowo-śmietanowy
  3. Sos winegret cebulowy

Liście sałaty w zależności od odmiany są mniej lub bardziej kruche, wyraziste w smaku lub delikatniejsze. Do najpopularniejszych gatunków sałaty należą:

masłowa (delikatna, gorzkawa w smaku)

rzymska (nieco słodkawa w smaku)

rukola (o specyficznym, wyrazistym smaku)

lodowa (krucha, łagodna w smaku)

karbowana (o wyraźnie pofałdowanych liściach, krucha, wyraźna w smaku, nieco gorzkawa)

sałata dębolistna (o dekoracyjnych, ciemnoczerwonych liściach i nieco gorzkawym smaku)

roszponka (o małych, ciemnozielonych listkach, o smaku przypominającym orzech)

sałata endywia (o sztywnych, charakterystycznie mocno postrzępionych liściach i gorzkim smaku).

Ze wszystkich tych rodzajów sałat można przygotowywać wyśmienite sałatki, również mieszając ze sobą różne gatunki. Dopełnieniem sałatki są sosy.

Sos musztardowo-miodowy

Składniki:

2 łyżki musztardy (polecana jest ziarnista)

łyżka soku z cytryny

łyżka miodu

łyżka wody

5 łyżek oliwy

odrobina pieprzu (najlepiej czerwonego)

Sos jogurtowo-śmietanowy

Składniki:

100 ml jogurtu naturalnego

2-3 łyżki śmietany (może być też łyżka majonezu)

sól

pieprz

cukier

mięta

tymianek

Sos winegret cebulowy

Składniki:

drobno posiekana niewielka czerwona cebula

łyżka octu winnego

łyżeczka cukru

szczypta soli

5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

świeże zioła

Gorszy smak, gdy sosu brak! Czy znasz te sosy?

Pytanie 1 z 11
Tabasco
Zdjęcie