Soczniki – kruche ciastka z nadzieniem. Prosty przepis na kultowy smak dzieciństwa
Kruche ciasteczka ze słodkim nadzieniem, czyli soczniki, to pyszne małe co nieco. W ich środku kryje się obłędne nadzienie twarogowe oraz owocowa konfitura. Przygotowanie ciastek nie jest skomplikowane, nie zajmuje wiele czasu, a wrażenia smakowe są wyjątkowe. Oto sprawdzony przepis na soczniki.
Spis treści
- Jak zrobić soczniki?
- Kiedy podawać soczniki?
- Z czym podawać soczniki?
- Soczniki, czyli kruche ciastka z nadzieniem – przepis krok po kroku
Jak zrobić soczniki?
Przygotowanie soczników należy rozpocząć od zrobienia ciasta. Do ubitego na puch masła z cukrem dodaje się jajka, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Po zagnieceniu ciasto powinno być gładkie. Formuje się z niego dwie kule i chłodzi w lodówce. Kiedy ciasto leżakuje w chłodzie, należy przyrządzić twarogowe nadzienie. Ser biały miksuje się z jajkiem, cukrem i śmietaną. Dodaje się też mąkę pszenną, kaszę mannę i skórkę otartą z cytryny. Składniki trzeba dokładnie wymieszać. Następnie podzielone na mniejsze kawałki ciasto należy rozwałkować. Na każdy placek nakłada się łyżkę nadzienia twarogowego i łyżeczkę konfitury, a następnie składa. Gotowe ciastka układa się na blasze, smaruje żółtkiem z mlekiem, wstawia do piekarnika i piecze około 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu ciasteczka należy ostawić do ostygnięcia.
Przepis na soczniki – kruche ciasteczka z nadzieniem
- To łatwy przepis na pyszne i rozpływające się w ustach ciastka z kruchego ciasta, w których środku znajduje się przepyszne nadzienie.
- To w miarę szybki przepis na kruche ciasteczka. Kiedy surowe ciasto się chłodzi, należy przygotować serowe nadzienie.
- Lista składników nie jest długa. Wszystkie produkty są w sklepach przez cały rok.
- Do nadziania soczników najlepsza będzie gęsta konfitura. Osoby, które same robią przetwory z owoców, mogą użyć domowego dżemu lub powideł.
- W lecie można użyć świeżych owoców sezonowych. Sprawdzą się maliny, truskawki i porzeczki.
- Rozwałkowane ciasto nie może być zbyt cienkie. Powinno mieć grubość około 5 mm.
- Brzegi ciasta można odkroić, używając radełka lub foremki. Dzięki temu brzegi będą miały ładny wzór.
Kiedy podawać soczniki?
Pyszne kruche ciasteczka z twarogowym nadzieniem są uniwersalne i można je piec przez cały rok. Smakują na różne okazje i bez okazji. Ciasteczka można podać jako deser po rodzinnym obiedzie, upiec z okazji świąt Bożego Narodzenia lub podać w tłusty czwartek. To pomysł na słodką przekąskę w ciągu dnia, która zastąpi gotowe batony i drożdżówki ze sklepu. Soczniki sprawdzą się podczas imprez i kinder party.
Z czym podawać soczniki?
Upieczone ciasteczka z nadzieniem można posypać cukrem pudrem. Pysznie łączą się z bitą śmietaną i domowymi lodami. W tej wersji pięknie prezentują się udekorowane listkami świeżej mięty. Przed pieczeniem ciasteczka można posypać zmielonymi orzechami lub kruszonką.
Kruche soczniki wypełnione słodką konfiturą owocową znakomicie łączą się z kawą z mleczną pianką, herbatą owocową czy z cytryną. Idealnie pasuje do nich kompot z owoców czy świeżo wyciskany sok. Wiele osób lubi je zajadać z kubkiem mleka.
Soczniki, czyli kruche ciastka z nadzieniem – przepis krok po kroku
Czas przygotowania: 80 minut
Liczba porcji: 4
ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 150 g miękkiego masła
- 80 g cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
nadzienie:
- 350 g twarogu
- 30 g mąki pszennej
- 30 g kaszy manny
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- skórka otarta z cytryny
- kilka łyżek konfitury
dodatkowo:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
1. Masło utrzeć z cukrem na puch. Cały czas miksując, dodawać po jednym jajku. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrobić gładkie ciasto, podzielić na 2 równe części, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 40 minut.
2. Twaróg zmiksować z jajkiem, śmietaną i cukrem. Wsypać mąkę, kaszę mannę i skórkę z cytryny. Wymieszać do połączenia składników.
3. Obie części ciasta podzielić na 8 równych kawałków. Rozwałkować je na podłużne placki o grubości około 5 mm.
4. Na połowę każdego placka wyłożyć 1 łyżkę masy twarogowej i 1 łyżeczkę konfitury. Przykryć drugą połówką.
5. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka.
6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut.
7. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.