Skala ORAC
Oxygen Radical Absorbance Capacity, w skrócie ORAC, to specjalnie opracowana skala produktów spożywczych, która informuje o zawartości w nich przeciwutleniaczy, które słyną ze swych wartościowych funkcji - pochłaniania wolnych rodników i wspomagania procesów obronnych komórek organizmu. Zaleca się więc spożywanie tych produktów, które są wysoko w sklali ORAC, aby uchronić komórki przed utleniającymi efektami wolnych rodników, a tym samym opóźnić procesy starzenia się całego organizmu.
Skala ORAC pokazuje co jeść, aby zachować młodość
Do produktów przedłużających młodość należą głównie warzywa i owoce, między innymi:
jagody goi
jeżyny
maliny
truskawki
aronia
jabłka
borówki
żurawina
fasolka
brokuły
marchew
awokado
Wszystkie te warzywa i owoce zaleca się jeść w formie nieprzetworzonej, czyli na surowo. Dużą zawartość przeciwutleniaczy mają również orzechy i gorzka czekolada.
O naszą młodość mogą też zadbać niektóre zioła i przyprawy:
tymianek
cynamon
curry
chili
świeży majeranek
skrzyp
pokrzywa