Skala ORAC - co trzeba jeść, aby zachować młodość?

2019-09-04 11:33 Marta Kula
Skala ORAC. Co trzeba jeść, aby zachować młodość?
Autor: thinkstockphotos.com Skala ORAC podaje listę pokarmów z nawiększą ilością przeciwutleniaczy.

Co oznacza skala ORAC? To specjalna miara opracowana przez naukowców, przedstawiająca poziom przeciwutleniaczy w produktach spożywczych. Składniki codziennej diety, które plasują się w niej wysoko, pozwalają dłużej zachować młodość. Warto sprawdzić, co jeść, aby dłużej czuć się i wyglądać młodziej.

Skala ORAC

Oxygen Radical Absorbance Capacity, w skrócie ORAC, to specjalnie opracowana skala produktów spożywczych, która informuje o zawartości w nich przeciwutleniaczy, które słyną ze swych wartościowych funkcji - pochłaniania wolnych rodników i wspomagania procesów obronnych komórek organizmu. Zaleca się więc spożywanie tych produktów, które są wysoko w sklali ORAC, aby uchronić  komórki przed utleniającymi efektami wolnych rodników, a tym samym opóźnić procesy starzenia się całego organizmu.

Skala ORAC pokazuje co jeść, aby zachować młodość

Do produktów przedłużających młodość należą głównie warzywa i owoce, między innymi:

jagody goi

jeżyny

maliny

truskawki

aronia

jabłka

borówki

żurawina

fasolka

brokuły

karczochy

marchew

awokado

Wszystkie te warzywa i owoce zaleca się jeść w formie nieprzetworzonej, czyli na surowo. Dużą zawartość przeciwutleniaczy mają również orzechy i gorzka czekolada.

O naszą młodość mogą też zadbać niektóre zioła i przyprawy:

tymianek

cynamon

curry

chili

świeży majeranek

skrzyp

pokrzywa

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE