Schab pieczony ze śliwką - jak zrobić? Rady Agaty Wojdy
Schab pieczony ze śliwkami to klasyka kuchni polskiej. Jak go przygotować, by zaskoczyć wszystkich niepowtarzalnym smakiem dania podczas rodzinnego obiadu? Skorzystajcie z rad Agaty Wojdy, szefowej kuchni hotelu Bellotto oraz gwiazdy programu kulinarnego Smaki Agaty!
Nie unikaj kontaktu z mięsem. "Pomęcz" je zanim zaczniesz piec. Schabowi przed pieczeniem sprzyja wszelkie ugniatanie, obtłukiwanie, uderzanie tłuczkiem, masowanie z przyprawami. Dzięki masowaniu z przyprawami ich aromat dotrze do każdego centymetra mięsa. Poza tym schab schabowi nierówny - jeśli trafił się nam kawałek mięsa ze starszej świni - to wręcz konieczne, by mięso było miękkie, ale nie suche.
Schab nadziewaj mieszanką śliwek. Same słodkie kalifornijskie nie dadzą tyle aromatu, co polskie wędzone, bez pestek. Zanim zaczniesz je wciskać w zakamarki mięsa, wymieszaj je z wyciśniętym ząbkiem czosnku, młotkowanym pieprzem, otartą skórka z pomarańczy i 2 łyżkami rozpuszczonego masła. Można dorzucić 1 łyżkę drobno posiekanej cebuli i natki. Nie zaszkodzi garść orzechów włoskich przesiekanych nożem.
Schab przed schowaniem w rękaw warto obsmażyć na sklarowanym maśle z łyżką miodu. Dołóżcie obok na patelni 2 nieobrane, a przekrojone w poprzek szerokości główki czosnku. Rumienimy je na przecięciu, dokładamy do rękawa i dolewamy 3/4 szklanki ciepłego bulionu podgrzanego na patelni, na której obsmażaliśmy schab. Czosnek będzie pachniał, a my po pieczeniu mięsa wygrzebiemy z upieczonych łupin czosnkowy słodki mus uzupełniający sos.