Sakiewki kapuściane z rybą i ryżem
Ryba podana w nieco niekonwencjonalny sposób - w pysznych kapuścianych sakiewkach wypełnionych także warzywami. Smakowite i efektowne danie.
Aby przygotować sakiewki z rybą i ryżem potrzebujesz:
12 liści kapusty
0,5 szklanki ryżu
2 dymki
200 g wędzonej ryby
1 marchewkę
3 ogórki konserwowe
3 łyżki majonezu
sól i pieprz
Marchewkę obierz, opłukaj i pokrój w paski. Wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 2 minuty, odcedź.
Liście kapusty obgotuj, aby nieco zmiękły, wyjmij z wody i zostaw do ostygnięcia.
Ryż ugotuj do miękkości, odcedź i wystudź.
Ogórki pokrój w kosteczkę, rybę rozdrobnić, a cebulę drobno posiekać.
Wymieszać ryż, rybę, ogórki, cebulę i majonez.
Masę nakładaj na liście kapusty i spinaj w sakiewki wykałaczką.
Każdą sakiewkę przewiąż wstążką marchewki.