Sakiewki kapuściane z rybą i ryżem

2019-08-18 11:13

Ryba podana w nieco niekonwencjonalny sposób - w pysznych kapuścianych sakiewkach wypełnionych także warzywami. Smakowite i efektowne danie.

Sakiewki kapuciane
Autor: Shutterstock Sakiewki kapuściane to pyszne danie z ryby.

Aby przygotować sakiewki z rybą i ryżem potrzebujesz:

12 liści kapusty

0,5 szklanki ryżu

2 dymki

200 g wędzonej ryby

1 marchewkę

3 ogórki konserwowe

3 łyżki majonezu

sól i pieprz

Marchewkę obierz, opłukaj i pokrój w paski. Wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 2 minuty, odcedź.

Liście kapusty obgotuj, aby nieco zmiękły, wyjmij z wody i zostaw do ostygnięcia.

Ryż ugotuj do miękkości, odcedź i wystudź.

Ogórki pokrój w kosteczkę, rybę rozdrobnić, a cebulę drobno posiekać.

Wymieszać ryż, rybę, ogórki, cebulę i majonez.

Masę nakładaj na liście kapusty i spinaj w sakiewki wykałaczką.

Każdą sakiewkę przewiąż wstążką marchewki.