Ryba w ostrym sosie - sposób na pyszną gotowaną rybę
Ryba w ostrym sosie to szybkie w przygotowaniu, niskokaloryczne danie z gotowanej ryby. Można je podać z garścią brązowego lub białego ryżu i sałatką ze świeżych warzyw. Świetnie smakuje również z ugotowaną al dente fasolką szparagową.
Do przygotowania ryby w ostrym sosie potrzebujemy:
2 filety z dowolnej ryby
2 pomidory
1 cebula
4 ząbki czosnku
kawałek selera
łyżka oliwy
1 łyżeczką mąki ziemniaczanej
chilli
oregano
sól i pieprz
Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na oliwie. Dodać obrany i pokrojony drobno seler i czosnek, przyprawić.
Smażyć przez 5 minut, następnie dodać obrane ze skórki i pokrojone na ćwiartki pomidory. Dusić 5 min.
Mąkę rozprowadzić w 4 łyżkach zimnej wody, dodać do sosu pomidorowego i wymieszać. Zagotować.
Rybę ugotować na parze lub w wodzie. Ułożyć na talerzu, polać sosem i posypać posiekaną natką.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek