Ryba w ostrym sosie - sposób na pyszną gotowaną rybę

2019-06-08 8:41

Ryba w ostrym sosie to szybkie w przygotowaniu, niskokaloryczne danie z gotowanej ryby. Można je podać z garścią brązowego lub białego ryżu i sałatką ze świeżych warzyw. Świetnie smakuje również z ugotowaną al dente fasolką szparagową.

Ryba w ostrym sosie
Autor: Shutterstock Ryba w ostrym sosie - smaczne danie dietetyczne

Do przygotowania ryby w ostrym sosie potrzebujemy:

2 filety z dowolnej ryby

2 pomidory

1 cebula

4 ząbki czosnku

kawałek selera

łyżka oliwy

1 łyżeczką mąki ziemniaczanej

chilli

oregano

sól i pieprz

Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na oliwie. Dodać obrany i pokrojony drobno seler i czosnek, przyprawić.

Smażyć przez 5 minut, następnie dodać obrane ze skórki i pokrojone na ćwiartki pomidory. Dusić 5 min.

Mąkę rozprowadzić w 4 łyżkach zimnej wody, dodać do sosu pomidorowego i wymieszać. Zagotować.

Rybę ugotować na parze lub w wodzie. Ułożyć na talerzu, polać sosem i posypać posiekaną natką.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAdrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek