Rozgrzewająca kawa na dwa sposoby - przepisy najlepszych baristów

2017-12-12 15:38

Choć kawa kojarzy się przede wszystkim z pobudzeniem, świetnie sprawdzi się również w roli napoju rozgrzewającego. Jak ją przygotować? Oto dwa sprawdzone przepisy.

rozgrzewajaca-kawa-na-dwa-sposoby-sprawdzone-przepisy.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Kawa z chili świetnie smakuje z dodatkiem spienionego mleka.

Spis treści

  1. Kawa pikantna
  2. Kawa korzenna

W zimie świetnie sprawdzą się przywodzące na myśl południowe słońce mieszanki rodem z Brazylii, Peru lub Kostaryki. - Dzięki specjalnie dobranemu sposobowi palenia, te zbalansowane mieszanki Arabiki i Robusty uzyskują ciekawe nuty miodu, czekolady, karmelu a nawet owocowego likieru – mówi Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Klasyczne espresso na bazie takich mieszanek szybko i łatwo można przygotować w domu, nawet jeśli nie mamy ekspresu ciśnieniowego – na przykład przy pomocy tradycyjnej włoskiej kafetiery – dodaje ekspert.

By rozgrzewającą moc wspierał też smak, warto wykorzystać przyprawy korzenne – zmielony cynamon, kardamon lub imbir. Aby dodać kawie nie tylko rozgrzewającej mocy, ale i nieco pikanterii, warto wykorzystać odrobinę chili lub pieprzu. Kawa z chili świetnie smakuje z dodatkiem spienionego mleka. Należy jednak pamiętać, by było ono ciepłe.

Kawa pikantna

W kafetierze lub ekspresie zaparz tradycyjne espresso. Wlej je do szklanki, ostrożnie dodając spienione, ciepłe mleko. Do naparu dodaj ¼ łyżeczki zmielonego chili. Udekoruj wiórkami gorzkiej czekolady.

Kawa korzenna

W tygielku lub garnku zagotować 1,5 szklanki wody z 2 łyżkami zmielonej kawy z odrobiną sproszkowanego kardamonu, cynamonu i imbiru. Do wrzenia doprowadzać trzykrotnie. Po zdjęciu z ognia dodać łyżeczkę miodu.

Coffee time is anytime? Jak zaparzyć taką kawę?

Pytanie 1 z 10
Espresso to
Kawa