Rozgrzewająca kawa na dwa sposoby - przepisy najlepszych baristów
Choć kawa kojarzy się przede wszystkim z pobudzeniem, świetnie sprawdzi się również w roli napoju rozgrzewającego. Jak ją przygotować? Oto dwa sprawdzone przepisy.
Spis treści
W zimie świetnie sprawdzą się przywodzące na myśl południowe słońce mieszanki rodem z Brazylii, Peru lub Kostaryki. - Dzięki specjalnie dobranemu sposobowi palenia, te zbalansowane mieszanki Arabiki i Robusty uzyskują ciekawe nuty miodu, czekolady, karmelu a nawet owocowego likieru – mówi Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Klasyczne espresso na bazie takich mieszanek szybko i łatwo można przygotować w domu, nawet jeśli nie mamy ekspresu ciśnieniowego – na przykład przy pomocy tradycyjnej włoskiej kafetiery – dodaje ekspert.
By rozgrzewającą moc wspierał też smak, warto wykorzystać przyprawy korzenne – zmielony cynamon, kardamon lub imbir. Aby dodać kawie nie tylko rozgrzewającej mocy, ale i nieco pikanterii, warto wykorzystać odrobinę chili lub pieprzu. Kawa z chili świetnie smakuje z dodatkiem spienionego mleka. Należy jednak pamiętać, by było ono ciepłe.
Kawa pikantna
W kafetierze lub ekspresie zaparz tradycyjne espresso. Wlej je do szklanki, ostrożnie dodając spienione, ciepłe mleko. Do naparu dodaj ¼ łyżeczki zmielonego chili. Udekoruj wiórkami gorzkiej czekolady.
Kawa korzenna
W tygielku lub garnku zagotować 1,5 szklanki wody z 2 łyżkami zmielonej kawy z odrobiną sproszkowanego kardamonu, cynamonu i imbiru. Do wrzenia doprowadzać trzykrotnie. Po zdjęciu z ognia dodać łyżeczkę miodu.