Rolada serowa nadziewana masą maślano-warzywną
Rolada serowa to smaczna przekąska na zimno. Można ją przygotować z różnymi wersjami nadzienia - w zależności od tego, jakie warzywa lubimy. Jeśli zestaw marchew plus groszek komuś nie odpowiada można użyć na przykład suszonych pomidorów i oliwek. Zachęcamy do eksperymentowania z nadzieniem.
Do przygotowania rolady serowej potrzebujemy:
pół kg żółtego sera
200 g wędliny
2 jajka na twardo
2 marchewki
puszkę groszku konserwowego
pęczek natki
kostkę masła
1 serek topiony
sól i pieprz
Masło utrzeć z serkiem topionym na gładką masę, dodać posiekaną natkę i groszek.
Marchewkę ugotować, pokroić w kostkę, jajka i wędlinę pokroić w kostkę, dodać do masy.
Ser żółty włożyć do woreczka strunowego, szczelnie zamknąć i wrzucić do garnka z wrzącą wodą i obracać aż zmięknie.
Ciepły ser wyjąć z torebki i rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm, posmarować masą i zawinąć w rulon.
Roladę zawinąć w folię aluminiowa i włożyć do lodówki na min. 2 godziny. Podawać pokrojona w plastry.