Rolada mięsna: jak zrobić pyszną roladę mięsną? [porady]

2016-10-13 13:26

Rolada mięsna to danie smaczne i ciekawie prezentujące się na stole. Zdradzamy patent, jak zrobić pyszną roladę mięsną. Wbrew pozorom nie jest to trudne.

jak-przygotowac-dobra-rolade-miesna.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Sprawdź, jak zrobić pyszną roladę mięsną

Mięso na roladę musi być dobrej jakości - bez żyłek i błonek. Warto przyrządzać roladę ze schabu, udźca indyka, piersi kurczaka czy łopatki wieprzowej. Mięso kroimy w cienkie płaty, lekko rozbijamy i nakładamy nadzienie. Zostawiamy wzdłuż dłuższego brzegu pasek szerokości 1 cm.

Farsz musi być zwarty i dobrze doprawiony, a jego składniki mogą być bardzo rozmaite: grzyby, warzywa, kasza, ryż, mięso mielone czy parówki.

Zawiniętą roladę obwiązujemy nicią kuchenną lub zawijamy w folię aluminiową czy pergamin, aby zapobiec wydostaniu się farszu na zewnątrz.

Podczas pieczenia mięso podlewamy bulionem, winem, a potem sosem z pieczenia. Jeśli mięso jest chude, przed włożeniem do piekarnika obkładamy go plasterkami boczku, by było bardziej soczyste.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE