Rolada mięsna: jak zrobić pyszną roladę mięsną? [porady]
Rolada mięsna to danie smaczne i ciekawie prezentujące się na stole. Zdradzamy patent, jak zrobić pyszną roladę mięsną. Wbrew pozorom nie jest to trudne.
Mięso na roladę musi być dobrej jakości - bez żyłek i błonek. Warto przyrządzać roladę ze schabu, udźca indyka, piersi kurczaka czy łopatki wieprzowej. Mięso kroimy w cienkie płaty, lekko rozbijamy i nakładamy nadzienie. Zostawiamy wzdłuż dłuższego brzegu pasek szerokości 1 cm.
Farsz musi być zwarty i dobrze doprawiony, a jego składniki mogą być bardzo rozmaite: grzyby, warzywa, kasza, ryż, mięso mielone czy parówki.
Zawiniętą roladę obwiązujemy nicią kuchenną lub zawijamy w folię aluminiową czy pergamin, aby zapobiec wydostaniu się farszu na zewnątrz.
Podczas pieczenia mięso podlewamy bulionem, winem, a potem sosem z pieczenia. Jeśli mięso jest chude, przed włożeniem do piekarnika obkładamy go plasterkami boczku, by było bardziej soczyste.