Refluks żołądkowo-przełykowy. Czego nie należy jeść cierpiąc na tę chorobę?
Refluks żołądkowo - przełykowy potrafi bardzo uprzykrzyć życie osobie cierpiącej na tę przypadłość. Nieleczony może być również przyczyną wielu chorób. Bardzo ważne w leczeniu jest przestrzeganie odpowiedniej diety. Sprawdź, czego nie należy spożywać, cierpiąc na refluks żołądkowo-przełykowy.
Spis treści
Choroba refluksowa - mięso
Przede wszystkim warto pamiętać o tym, żeby jeść jak najmniej potraw tłustych i smażonych. Cierpiący na refluks żołądka nie powinni przyrządzać dań z tłustych mięs (np. tłusta wieprzowina, golonka, żeberka) czy tłustego drobiu (np gęś, kaczka).
Najlepiej zupełnie wykreślić ze swego codziennego jadłospisu również tłuste wędliny, takie jak baleron, salami, pasztet, salceson czy tłusta kiełbasa. To samo dotyczy tłustego nabiału - powinniśmy unikać żółtych serów, serów camembert, brie, serów topionych i pleśniowych. Całkowicie zakazane są fast- foody – trzeba zapomnieć o takich potrawach jak hamburgery, hot- dogi, cheesburgery i frytki.
Choroba refluksowa- warzywa
Warzywa są zdrowe, jednak niektórych z nich, osoby chore na refluks nie powinny spożywać. Na cenzurowanym jest zwłaszcza cebula, która jedzona w dużych ilościach może przyczynić się do powstawania refluksu (zasmażki z cebuli wykluczone!). Ogórki i pomidory też nie są wskazane. Należy unikać wszelkich potraw z octem oraz marynowanych grzybów, warzyw i owoców. Podobnie jak potraw ostrych z dodatkiem pieprzu, curry, chlili czy pikantnych dań kuchni azjatyckiej lub meksykańskiej czy chińskiej.
Choroba refluksowa - napoje
Trzeba również uważać na to co się pije – wody gazowane mogą sprawić, że jedzenie cofa się do żołądka, a soki z pomarańczy i cytryny mogą powodować i zwiększać uczucie zgagi. Przy chorobie refluksowej nie należy pić mocnej kawy i herbaty, zwłaszcza na czczo. Trzeba również zrezygnować z alkoholu.