Pulpety pod pierzynką: przepis na klopsy zapiekane
Pulpety pod pierzynką to pyszny obiad dla całej rodziny. Puszyste klopsy zapieczone pod śmietanowym sosem smakują wybornie.
Pulpety pod pierzynką bardzo łatwo przygotować. Pod tym niecodziennym tytułem kryją się dobrze nam znane i lubiane klopsy. Jednak zamiast klopsy polać sosem proponujemy zapiec je pod śmietanowo-jajeczną pierzynką. Pulpety można przygotować wcześniej, przechować w lodówce, a na pół godziny przed podaniem zapiec je pod świeżo przygotowanym sosem śmietanowym.
Składniki na porcje dla 4 osób:
500 g mielonego mięsa indyczego, wieprzowego lub drobiowo-wieprzowego
2 cebule
2-4 ząbki czosnku
4 jajka
250 ml śmietany 30%
2 czubate łyżki tartej bułki
2-4 łyżeczki ostrej musztardy np. sarepskiej lub rosyjskiej
2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku
masło lub inny tłuszcz do posmarowania formy
Cebulę i czosnek drobno posiekać.
Mięso wymieszać z cebulą, czosnkiem, 1 jajkiem, musztardą i tartą bułką.
Uformować pulpety wielkości piłeczek pingpongowych.
Gotować pulpety w rosole przez około 20 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć.
Śmietanę ubić, dodając pozostałe jajka. Dodać zioła prowansalskie, sól i pieprz.
Pulpety ułożyć w natłuszczonej formie do zapiekania, zalać sosem śmietanowo-jajecznym i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec 15 minut.
Podawać z ryżem, ziemniakami lub kaszą.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek