Pulpety pod pierzynką: przepis na klopsy zapiekane

2019-05-31 9:21

Pulpety pod pierzynką to pyszny obiad dla całej rodziny. Puszyste klopsy zapieczone pod śmietanowym sosem smakują wybornie. 

Pulpety pod pierzynką
Autor: Shutterstock Swojskie pulpety to puszyste klopsy - kocha je każdy

Pulpety pod pierzynką bardzo łatwo przygotować. Pod tym niecodziennym tytułem kryją się dobrze nam znane i lubiane klopsy. Jednak zamiast klopsy polać sosem proponujemy zapiec je pod śmietanowo-jajeczną pierzynką. Pulpety można przygotować wcześniej, przechować w lodówce, a na pół godziny przed podaniem zapiec je pod świeżo przygotowanym sosem śmietanowym. 

Składniki na porcje dla 4 osób:

500 g mielonego mięsa indyczego, wieprzowego lub drobiowo-wieprzowego

2 cebule

2-4 ząbki czosnku

4 jajka

250 ml śmietany 30%

2 czubate łyżki tartej bułki

2-4 łyżeczki ostrej musztardy np. sarepskiej lub rosyjskiej

2 łyżeczki ziół prowansalskich

sól i pieprz do smaku

masło lub inny tłuszcz do posmarowania formy

Cebulę i czosnek drobno posiekać. 

Mięso wymieszać z cebulą, czosnkiem, 1 jajkiem, musztardą i tartą bułką.

Uformować pulpety wielkości piłeczek pingpongowych.

Gotować pulpety w rosole przez około 20 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć. 

Śmietanę ubić, dodając pozostałe jajka. Dodać zioła prowansalskie, sól i pieprz. 

Pulpety ułożyć w natłuszczonej formie do zapiekania, zalać sosem śmietanowo-jajecznym i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec 15 minut. 

Podawać z ryżem, ziemniakami lub kaszą.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAdrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek