Przetwory z malin - przepisy na maliny w słoikach i nie tylko
Od soków i syropów, poprzez dżemy i konfitury, aż do nalewek, win i octów – jest tyle możliwości na przetworzenie malin. A my mamy dla was sprawdzone przepisy.
Spis treści
Maliny – dla zdrowia i urody
Maliny są nie tylko pyszne, lecz także zdrowe (to naturalny środek przeciwgorączkowy i przeciwzapalny). Do tego mają właściwości odmładzające: chronią skórę przed starzeniem, redukują też wypryski i inne niedoskonałości, a zawarty w pestkach olejek ma właściwości fotoochronne (to naturalny filtr chroniący przed promieniami UV, równy faktorowi 50). Zawarte w malinach polifenole, które są silnymi antyoksydantami, odmładzają także mózg, poprawiając jego zdolność do zapamiętywania i koncentracji. Jak widać, warto jeść maliny.
Co zrobić z malin na zimę?
Warto też robić z malin przetwory, by w zimowe dni cieszyć się ich smakiem i dobroczynnym działaniem na organizm.
Przygotowaliśmy dla was 15 przepisów na przetwory z malin: dżemy, konfitury, soki i syropy, aromatyczne nalewki (słodkie i wytrawne) oraz ocet i wino malinowe. Zobaczcie sami.