Przetwory z malin - przepisy na maliny w słoikach i nie tylko

Przetwory z malin
Autor: Shutterstock Przetwory z malin są pyszne i zdrowe

Od soków i syropów, poprzez dżemy i konfitury, aż do nalewek, win i octów – jest tyle możliwości na przetworzenie malin. A my mamy dla was sprawdzone przepisy.

Maliny – dla zdrowia i urody

Maliny są nie tylko pyszne, lecz także zdrowe (to naturalny środek przeciwgorączkowy i przeciwzapalny). Do tego mają właściwości odmładzające: chronią skórę przed starzeniem, redukują też wypryski i inne niedoskonałości, a zawarty w pestkach olejek ma właściwości fotoochronne (to naturalny filtr chroniący przed promieniami UV, równy faktorowi 50). Zawarte w malinach polifenole, które są silnymi antyoksydantami, odmładzają także mózg, poprawiając jego zdolność do zapamiętywania i koncentracji. Jak widać, warto jeść maliny.

Co zrobić z malin na zimę?

Warto też robić z malin przetwory, by w zimowe dni cieszyć się ich smakiem i dobroczynnym działaniem na organizm.

Przygotowaliśmy dla was 15 przepisów na przetwory z malin: dżemy, konfitury, soki i syropy, aromatyczne nalewki (słodkie i wytrawne) oraz ocet i wino malinowe. Zobaczcie sami.

MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE