Produkty z pełnego ziarna - dlaczego są cenne?

2016-09-23 17:01 J.N.
Produkty z pełnego ziarna - dlaczego są cenne?
Autor: pixabay.com Białe, czyste, starannie oczyszczone – takie ziarno jest niepełnowartościowe, bo pozbawione w procesie technologicznym większości witamin, minerałów i błonnika.

Produkty pełnoziarniste zawierają wszystkie cenne składniki, które występują w ziarnie. Mąka pszenna pełnoziarnista, zwana także razową, to zmielone całe ziarna pszenicy czyli bielmo, zewnętrzna łuska i kiełki. Tego typu produkty powinniśmy jadać jak najczęściej, rezygnując z tych z białej mąki.

Dlaczego ciemne pieczywo jest zdrowsze od białego?

Białe, czyste, starannie oczyszczone – takie ziarno jest niepełnowartościowe, bo pozbawione w procesie technologicznym większości witamin, minerałów i błonnika. Do produktów pełnoziarnistych (zwanych również z pełnego przemiału) zaliczają się te produkty mączne, które powstały z ziaren zmielonych wraz z ich zewnętrzną okrywą -  właśnie w niej jest najwięcej dobroczynnych dla organizmu składników – kwasu foliowego, niacyny, fosforu, żelaza, magnezu i cynku. Produkty z pełnego ziarna obfitują w błonnik, który korzystnie wpływa na perystaltykę jelit, dzięki temu pozwala uniknąć zaparć. Ponadto ogranicza wchłanianie tłuszczu z pożywienia. Wiąże wodę, pęczniejąc w przewodzie pokarmowym i powoduje szybkie uczucie sytości. Zapobiega też wahaniom poziomu cukru we krwi, a w ten sposób chroni przed atakiem tzw. „wilczego głodu”. Z tego powodu osoby wybierające produkty z pełnego ziarna są szczuplejsze.

Jak rozpoznać produkty z pełnego ziarna

Najłatwiej kupić mąkę razową – można robić z niej naleśniki, pierogi, ciasta. Co do produktów gotowych (np. pieczywa) podstawową, ale nie zawsze pewną wskazówką jest kolor. Produkty pełnoziarniste są zawsze ciemniejsze od tych z mąki oczyszczonej, ponieważ ziarno zostało zmielone razem z okrywą. Ale uwaga! Nie każdy chleb w ciemnym kolorze jest z pełnego ziarna, niektóre wyroby piekarnicze są barwione np. karmelem, słodem albo syropem maltozowym. Warto wybierać  makarony z pełnego ziarna. Trzeba tylko uważać, bo ciemne są też makarony produkowane z mąki orkiszowej, gryczanej (te też mogą być z pełnego przemiału). W sklepach jest też coraz więcej ciasteczek pełnoziarnistych.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE