Podbiał pospolity - jak wykorzystać go dla zdrowia?
Podbiał pospolity to roślina z rodziny astrowatych. Jego łodyga pokryta jest czerwonawymi łuskami i zakończona koszyczkiem żółtych kwiatów. Kwitnie od marca do maja. Liście pojawiają się w momencie, gdy przekwitają kwiaty. Sprawdź, jak wykorzystać go dla zdrowia.
Spis treści
Podbiał - właściwości
Preparaty z podbiału działają wykrztuśnie i rozkurczowo na drogi oddechowe, łagodzą uporczywy kaszel. Zwiększają produkcję śluzu w drogach oddechowych i pobudzają ruchy rzęsek nabłonka oddechowego, przez co ułatwiają oczyszczanie się i odkażają.
Podbiał - zbiory
Koszyczki kwiatowe zbieramy zaraz po zakwitnięciu, liście zbieramy wiosną i suszymy w miejscach ocienionych i suszarniach w temperaturze nie wyższej niż 40 - 50 st. C. Przechowujemy w szczelnie zamkniętych naczyniach.
Podbiał - zastosowanie
Odwar z liści: 1 łyżkę suszonych liści zalewamy szklanką wody i gotujemy przez 3 minuty. Odstawiamy na 10 - 15 minut. Po przecedzeniu pijemy 2 - 3 razy dziennie, między posiłkami. Podobnie przygotowujemy odwar z kwiatów, który może być również używany do kąpieli i przemywania twarzy z cerą przetłuszczającą się.
Sok z liści i kwiatów: możemy zrobić w sokowirówce. Aby go zakonserwować dodajemy alkohol w równej objętości. Pijemy po 20 - 30 kropli na kieliszek wody 3 - 4 razy dziennie po jedzeniu.
W kuchni: podbiał możemy przyrządzić jak szpinak i stosować jako dodatek do sałatek, zup i farszów.