Piernik na ciemnym piwie: przepis na pyszne ciasto
Przygotowanie świątecznych dań z okazji Bożego Narodzenia wymaga od nas czasu i zaangażowania. A tego pierwszego mamy coraz mniej. Co zrobić, żeby nie ogarnęła nas świąteczna gorączka? Zdać się na pomoc wolnowaru Crock-Pot, który zrobi za nas prawie wszystko.
Spis treści
- Zobacz jak przygotować piernik na ciemnym piwie w urządzeniu Crock-Pot:
- Piernik na ciemnym piwie
- Składniki:
- Sposób przygotowania:
Wolnowar Crock-Pot to urządzenie umożliwiające powolne gotowanie w niższych temperaturach, bez uciążliwego doglądania i lęku, że potrawa się przypali. To także bardziej energooszczędny i ekonomiczny sposób gotowania. Powolne gotowanie w stosunkowo niskich temperaturach pozwala zachować więcej odżywczych składników. Oraz więcej smaku. Dariusz Kuźniak, szef kuchni i Ambasador marki Crock-Pot, słynący z nietypowego podejścia do kuchni, poleca piernik na ciemnym piwie. Pyszności!
Zobacz jak przygotować piernik na ciemnym piwie w urządzeniu Crock-Pot:
Piernik na ciemnym piwie
Piernik na ciemnym piwie to aromatyczne ciasto bogato przyprawione. Połączenie słodyczy miodu i goryczki ciemnego piwa sprawdza się doskonale. Wystarczy tylko 20 minut na przygotowanie ciasta, a resztę zrobi Crock-Pot. Piernik jest wilgotny i pyszny, dzięki powolnemu podgrzewaniu. To ciasto idealne na zakończenie świątecznego posiłku. Można go przygotować wcześniej i przechować, a nawet zamrozić. Zobacz jak przygotować świąteczny piernik z wolnowaru.
Czas na high: 120 minut
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- Masło, 150 g
- Miód, 300 g
- Cukier trzcinowy, 150 g
- Ciemne piwo, 250 ml
- Przyprawa do piernika, 2 łyżeczki
- Mąka pszenna, 300 g
- Soda oczyszczona, 2 łyżeczki
- Jogurt naturalny, 300 ml
- Jajka, 2 sztuki
Sposób przygotowania:
Masło, miód i ciemne piwo umieść w rondlu. Podgrzewaj na małym ogniu, aż masło się roztopi. Zdejmij rondel z ognia, wsyp do niego cukier trzcinowy i dokładnie wymieszaj. Odstaw rondel 10 minut do lekkiego przestudzenia.
Dodaj do mieszaniny sodę, mąkę oraz przyprawę do piernika i dokładnie wymieszaj. Na końcu wbij jajka oraz dodaj jogurt naturalny. Całość dokładnie wymieszaj.
Naczynie Crock Pot posmaruj masłem. Masę przełóż do naczynia, wyrównaj wierzch.
Naczynie wolnowaru przykryj kawałkiem folii aluminiowej, a następnie pokrywką. Piecz ciasto przez 2 godziny na funkcji high. Gotowy piernik wystudź w naczyniu. Wystudzony piernik przełóż na talerz i oprósz cukrem pudrem.
Koszt porcji piernika na ciemnym piwie: 2,29 zł