Pieczesz ciasto i zabrakło ci 1 składnika? Proste triki jak zastąpić brakujący składnik
Pieczesz ciasto, a zabrakło ci jednego składnika? Nie martw się: jak znamy życie, na pewno masz w kuchni coś, czym można brakujący składnik zastąpić. Może nawet poprawić przepis? Oto zastępniki, które możesz użyć zamiast brakującego składnika.
Spis treści
- Produkty mleczne
- Masło i oleje
- Jajka
- Jak przygotować siemię lniane do ciasta?
- Jak przygotować tofu do ciasta?
- Mąka
- Cukier
Mleko - możesz zastąpić słodką śmietaną rozcieńczoną z wodą, mlekiem w proszku, rozcieńczonym mlekiem kokosowym, mlekiem owsianym, migdałowym lub sojowym.
Śmietana 12-18% tłuszczu - możesz zagęścić mleko odrobiną skrobi ziemniaczanej (tego składnika najczęściej używają fałszerze śmietany) lub mąki pszennej (około 1 łyżka stołowa na szklankę płynu) lub tłustą śmietanę (30-36% tłuszczu) rozrzedzić odrobiną wody.
Śmietana 30-36% tłuszczu - 1 szklankę tłustej śmietany możesz zamienić na 3/4 szklanki mleka z dodatkiem 1/4 szklanki roztopionego masła (dla uzyskania odpowiedniej ilości tłuszczu) lub po prostu zagęść 1 szklankę mleka za pomocą 1 do 2 łyżek skrobi ziemniaczanej lub nawet mąki pszennej. Inne opcje to mleko kokosowe lub krem kokosowy (ale jest bardziej słodki), a nawet rozrzedzony ser śmietankowy z odrobiną wody. Wszystkie to propozycje nie nadają się do przygotowania bitej śmietany.
Maślanka - aby zastąpić 1 szklankę maślanki weź 1 łyżkę świeżego soku z cytryny (lub lekkiego octu, takiego jak ocet winny ) oraz 1 szklankę krowiego mleka, zamieszaj i odstaw na 15 minut. Alternatywnie, możesz wykorzystać mieszaninę 1 części jogurtu lub kwaśnej śmietany lub kefiru i 1 części słodkiego mleka lub wody.
Masło - jeśli używasz go do smażenia, to pół biedy, śmiało możesz go zastąpić oliwą, olejem lub innym tłuszczem spożywczym. Jeśli używasz masła do przewodzenia ciepła, jak podczas smażenia na patelni, możesz użyć oliwy z oliwek lub innych tłuszczów. Jeśli jednak używasz go jako wzmacniacza smaku w takich potrawach jak risotto lub polenta, to bogactwo maślanego smaku może zastąpić dodatek tłustej śmietany lub serka mascarpone lub serka topionego.
Twarożek - możesz zastąpić mieląc twaróg klinek lub używając sera mielonego na sernik, sera śmietankowy lub sera ricotta.
Czytasz przepis, brzmi świetnie, ale nagle sobie uświadamiasz, że właśnie tego jednego składnika nie masz. Najważniejszą umiejętnością w kuchni - jeśli nie w życiu - jest umiejętność adaptacji, inaczej mówiąc przystosowania. Ludzka kreatywność w tej dziedzinie zapewniła sobie sukces gatunkowy. Poniższa lista, która absolutnie nie wyczerpuje tematu, pomoże ci zastąpić niektóre składniki. Nie każdy zamiennik mleka, tłuszczu, jajek, czy mąki sprawdzi się w każdym wypieku. Jeśli jednak weźmiesz pod uwagę nasze porady, to nawet możesz zakończyć tę przygodę ciastem, które polubisz bardziej niż oryginał. Oto lista polecanych zamienników dla:
- 1. Produkty mleczne
- 2. Masło i oleje
- 3. Jajka
- 4. Cukier
- 5. Mąka
Produkty mleczne
Smak i konsystencja są ważnymi czynnikami przy zastępowaniu produktów mlecznych. Możesz śmiało kontrolować konsystencję, zagęszczając mleko odrobiną mąki lub skrobi ziemniaczanej, aby naśladować śmietanę, lub rozcieńczając grecki jogurt wodą, aby odtworzyć zsiadłe mleko.Poniższej lista składników uporządkowana od najlżejszego do najcięższego:
Masło i oleje
Życie jest proste, gdy przepis zamiast masła od razu przewiduje użycie oleju roślinnego. Co jednak zrobić, gdy tak się nie dzieje? Oto łatwo dostępne zamienniki masła. Zamiast 200 g masła możesz użyć:
200 g margaryny lub masła roślinnego lub smalcu wieprzowego lub smalcu gęsiego
3/4 szklanki oleju roślinnego, świetnie się sprawdzi w każdym cieście, również kruchym
200 g puree z awokado, dodatkowy bonus to więcej błonnika w twoim cieście
200 g jogurtu, nada ciastu ucieranemu jedwabistą teksturę
3/4 szklanki puree z dyni
3/4 szklanki puree z suszonych śliwek, ale pamiętaj, że są naturalnie słodkie, więc musisz odjąć trochę cukru z przepisu
1/4 przecieru z jabłek oraz 1/4 maślanki, ta kombinacja zapewni ciastu ucieranemu przyjemną teksturę i wyborny smak
Jajka
Jajka wbrew pozorom dość łatwo zamienić jeśli chodzi o teksturę ciasto i jego puszystość. Gorzej już z wartością odżywczą. Ale po kolei.
Jedno jajko to mniej więcej 1/4 szklanki objętości (4 łyżki stołowe / 60 g ), więc należy uwzględnić tę objętość w przepisie. Twój zamiennik jaja musi być równy ilości jaj, którą pomijasz.
Najczęściej jako zamiennika jajek używa się:
puree z bananów
przecier z jabłek
tofu (jak przygotować patrz niżej)
siemię lniane, zmielone i zmieszane z wodą (jak przygotować patrz niżej)
jogurt
maślanka
mleko skondensowane, słodzone
Do biszkoptów i muffinek zamiast 1 jajka użyj:
1 średni banan, zmiksowany na puree
¼ szklanki (4 łyżki stołowe) przecieru jabłkowego ze słoika
¼ szklanki (4 łyżki stołowe) jedwabistego tofu
¼ szklanki (4 łyżki stołowe) maślanki
W przepisach na kruche ciasteczka 1 jajko zamień:
1 łyżka stołowa siemienia lnianego + 3 łyżki stołowe wody
¼ szklanki (4 łyżki stołowe) słodzonego skondensowanego mleka
W przepisach z ciężkimi ciastami ucieranymi i biszkoptami tłuszczowymi 1 jako możesz zamienić na:
1 łyżka stołowa siemienia lnianego + 3 łyżki stołowe wody
1 średni banan, zmiksowany na puree
¼ szklanki (4 łyżki stołowe) przecieru jabłkowego
¼ szklanki (4 łyżki stołowe) tofu
¼ szklanki (4 łyżki stołowe) jogurtu (wegańskiego lub zwykłego)
¼ szklanki (4 łyżki stołowe) maślanki
Jak przygotować siemię lniane do ciasta?
Zmiel siemię lniane w młynku do kawy i wymieszaj z wodą. Pozwól mu spęcznieć, aż stanie się galaretowaty, a następnie użyj. Pamiętaj, że ekwiwalentem 1 jajka jest 1 łyżka siemienia lnianego wymieszana z 3 łyżkami wody.
Jak przygotować tofu do ciasta?
Porcję tofu zmiksuj w blenderze razem z mąką, aż będzie całkowicie gładka i kremowa, bez wyraźnej ziarnistości i pozbawiona okruchów. Pamiętaj, że ekwiwalentem 1 jajka są 4 łyżki lub 1/4 szklanki zmiksowanego tofu wymieszanego z 1 łyżką mąki.
Chemiczne zamienniki 1 jajka
Idealnym zamiennikiem 1 jajka, zapewniające puszystość ciastu, jest:
2 łyżki wody + 1 łyżka oleju + 2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego + 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Mąka
Zabrakło ci mąki pszennej, to nie jest problem. Należy jednak pamiętać, że maki z różnych zbóż różnią się składem i rodzajem cukrów. Zatem nie wchodzi w grę łatwa zamiana 1 szklanka mąki pszennej to 1 szklanka innej mąki.
1 szklanka mąki pszennej możesz zamienić na 1/2 szklanki mąki pszennej i 1/2 szklanki mąki ryżowej lub kukurydzianej lub 1 szklankę mąki bezglutenowej
1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej możesz zamienić na 1/2 szklanki uniwersalnej i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej jęczmiennej, żytniej lub owsianej
1 szklankę mąki gryczanej możesz zastąpić 1/2 szklanki zmielonej kaszy gryczanej i 1/2 szklanki mąki pszennej
Cukier
Cukier dość łatwo zastąpić, pod warunkiem, że ma się w domu inne źródła słodyczy. Nie można jednak zastępować 1 szklanki cukru 1 szklanką innego słodziwa. Dokładnie 1 szklankę cukru można zastąpić:
3/4 szklanki miodu
3/4 szklanki syropu klonowego
2/3 szklanki syropu z agawy
1/4 szklanki ksylitolu
1 łyżka stewii
Jeśli macie inne dobre patenty na zamienniki niektórych produktów do ciast, to podzielcie się z nami. Przysyłajcie swoje propozycje na adres [email protected]
Artykuł opracowały i wszystkie składniki przetestowały dla Was: Ludmiła Stawska i Adrianna Ewa Stawska