Papryka z kaszą bulgur na zimno z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

2019-06-07 8:52

Przepis na paprykę z kaszą bulgur na zimno przygotowała dla nas Poradnia Dietetyczna Dietosfera. Z podanych proporcji otrzymujemy zbilansowane odżywczo danie mające 200 kcal.

Papryka a kaszą bulgur na zimno
Autor: Shutterstock Papryka a kaszą bulgur na zimno to świetne danie na lunch.

Zdrowa, zbilansowana pod względem składników sałatka na bazie kaszy bulgur z programu beszamel.pl DIETETYCZNIE napędza organizm i dostarcza energii do działania.

Aby ją przygotować potrzebujesz:

1 papryka

50 g kaszy bulgur

1/2 żółtego pomidora

1/2 zielonej papryki

½ świeżego ogórka

1/4szklanki posiekanej natki pietruszki

kilka liści bazylii

mały por

łyżeczka oliwy

sok z cytryny

sól i pieprz

Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Całe strąki papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, opłukać i osuszyć.

Natrzeć je w środku odrobiną oliwy i posolić, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do gorącego piekarnika na 10 minut, aby nieco zmiękły. Odstawić do ostygnięcia.

Bulgur ugotować w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.

Jasną część pora drobno posiekać, umieścić na sitku i przelać wrzątkiem, odstawić, aby odciekł.

Pomidory, pół papryki i ogórek pokroić w drobną kostkę.

Gdy kasza będzie chłodna, wymieszać ją z porem, pozostałymi warzywami, posiekaną bazylią i natką pietruszki.

Dodać łyżkę oliwy, sól, pieprz i kilka kropli soku z cytryny do smaku