Papryka z kaszą bulgur na zimno z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
Przepis na paprykę z kaszą bulgur na zimno przygotowała dla nas Poradnia Dietetyczna Dietosfera. Z podanych proporcji otrzymujemy zbilansowane odżywczo danie mające 200 kcal.
Zdrowa, zbilansowana pod względem składników sałatka na bazie kaszy bulgur z programu beszamel.pl DIETETYCZNIE napędza organizm i dostarcza energii do działania.
Aby ją przygotować potrzebujesz:
1 papryka
50 g kaszy bulgur
1/2 żółtego pomidora
1/2 zielonej papryki
½ świeżego ogórka
1/4szklanki posiekanej natki pietruszki
kilka liści bazylii
mały por
łyżeczka oliwy
sok z cytryny
sól i pieprz
Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Całe strąki papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, opłukać i osuszyć.
Natrzeć je w środku odrobiną oliwy i posolić, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do gorącego piekarnika na 10 minut, aby nieco zmiękły. Odstawić do ostygnięcia.
Bulgur ugotować w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
Jasną część pora drobno posiekać, umieścić na sitku i przelać wrzątkiem, odstawić, aby odciekł.
Pomidory, pół papryki i ogórek pokroić w drobną kostkę.
Gdy kasza będzie chłodna, wymieszać ją z porem, pozostałymi warzywami, posiekaną bazylią i natką pietruszki.
Dodać łyżkę oliwy, sól, pieprz i kilka kropli soku z cytryny do smaku