Pączki z Thermomixa. Ciasto robi się w 3 minuty
Pączki to obowiązkowy element tłustego czwartku. W sieci krąży mnóstwo przepisów na puszyste pączki, w środku których kryje się słodkie nadzienie z dżemu lub domowej konfitury. Ten przepis na pewno przypadnie do gustu osobom, które mają Thermomix, ponieważ robi się je właśnie w tym urządzeniu. Pączki z Termomiksa są puszyste i rozpływają się w ustach.
Spis treści
- Jak zrobić pączki w Temomiksie?
- Przepis na pączki z Thermomixa
- Kiedy podawać pączki z Thermomixa?
- Przepis na pączki z Thermomixa – krok po kroku
Jak zrobić pączki w Temomiksie?
Ciasto na pączki przygotowuje się w maszynie, a smażenie odbywa się już tradycyjnie, czyli na oleju lub smalcu w garnku. Najpierw należy przygotować zaczyn ze świeżych drożdży, masła, cukru i cukru z prawdziwą wanilią. Następnie zaczyn miesza się z mąką pszenną, jajkiem i żółtkami. Jak długo wyrabiać ciasto na pączki w robocie? Ciasto jest gotowe w trzy minuty. Wyrobione ciasto musi wyrastać godzinę. Po tym czasie formuje się zgrabne pączki i odstawia na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Kolejnym krokiem jest smażenie pączków. Po usmażeniu nadziewa się je dżemem lub konfiturą. Gotowe pączki można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Przepis na pączki z Thermomixa
- Przepis na puszyste pączki z tego popularnego urządzenia nie jest skomplikowany. Trzeba jednak postępować według niego krok po kroku, aby słodkości udały się już za pierwszym razem.
- Czas przygotowania pączków nie jest zbyt krótki. Robi się je z ciasta drożdżowego, które musi wyrastać w sumie dwie godziny.
- Wszystkie składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
- Pączki nadziewa się po usmażeniu. Jak włożyć nadzienie do pączków? Najlepsza do tego będzie szpryca cukiernicza, ale można użyć też grubej strzykawki.
- Pączki można wypełnić dżemem, konfiturą lub powidłami. Smak najlepiej dopasować do własnych upodobań kulinarnych.
- Gotowe pączki można oprószyć tylko cukrem pudrem. Pysznie będą smakować polane lukrem i udekorowane kandyzowaną skórką pomarańczową. Najmłodsi na pewno będą zachwyceni pączkami z polewą czekoladową.
Kiedy podawać pączki z Thermomixa?
Pączki, które robi się w robocie, serwuje się tak samo jak te tradycyjne. Dzięki temu, że wyrobienie ciasta zajmuje tylko trzy minuty, można je robić przez cały rok. Są pyszną słodką przekąską i z powodzeniem mogą być podawane na deser. Oczywiście powinny znaleźć się w menu na tłusty czwartek.
Przepis na pączki z Thermomixa – krok po kroku
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 60 g masła
- 50 g cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
- olej do smażenia
1. Do naczynia Thermomix wlać mleko. Dodać pokruszone drożdże i masło. Wsypać cukier i cukier z prawdziwą wanilią. Podgrzewać i mieszać – czas 3 min/temp.37/obr.3. Odstawić na 15 minut.
2. Wsypać mąkę i sól. Wbić jajko i żółtka. Wyrobić ciasto – czas 3 min/Interwał. Ciasto zostawić w maszynie do wyrośnięcia na godzinę.
3. Ciasto wyjąć i krótko wyrabiać na blacie oprószonym mąką. Ciasto podzielić na małe i równe kawałki i uformować kulki. Powinno wyjść 12 sztuk. Kulki ułożyć w odstępach na desce i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
4. W dużym garnku rozgrzać olej i smażyć na nim pączki z obu stron, aż będą rumiane. Za pomocą łyżki cedzakowej przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
5. Nadziewać dżemem lub konfiturą za pomocą strzykawki lub szprycy cukierniczej.
6. Podawać posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.