Pączki koreańskie podbijają Polskę. Łatwy przepis na pyszne zawijasy

2023-01-23 12:49

Szukając przepisów na pączki, warto zatrzymać się na tej recepturze. Pączki koreańskie szturmem wkroczyły do naszego kraju i już mają wierne grono fanów. To super pomysł na pączki w zupełnie innej wersji. Są pyszne, puszyste i łatwe do zrobienia. Oto przepis na pączki koreańskie.

pączki koreańskie
Autor: Shutterstock

Spis treści

  1. Pączki koreańskie – co to jest?
  2. Jak zrobić pączki koreańskie?
  3. Przepis na pączki koreańskie
  4. Kiedy podawać pączki koreańskie?
  5. Przepis na pączki koreańskie – krok po kroku

Pączki koreańskie – co to jest?

Pączki koreańskie, czyli kkwabaegi, wyróżnia przede wszystkim kształt. Z wyglądu w niczym nie przypominają naszych tradycyjnych kulek wypełnionych konfiturą. Są podłużne i zakręcone, a w środku nie ma nadzienia. Skład ciasta jest bardzo podobny do naszych przepisów. Pączki w Korei robi się z ciasta drożdżowego i smaży w głębokim tłuszczu. Koreańczycy podają kkwabaegi posypane drobnym cukrem i cynamonem.

Jak zrobić pączki koreańskie?

Przygotowanie nie jest skomplikowane. Ciasto do pączków koreańskich robi się z mąki pszennej, roztopionego masła, jajka i dodatkowego żółtka oraz suchych drożdży. Wyrobione ciasto wyrasta 90 minut. Następnie dzieli się je na dwanaście części i znowu odstawia do wyrośnięcia. Z każdej część trzeba uformować wałeczek, a następnie skręcić i podnieść, a ciasto samo się zwinie. Surowe pączki muszą jeszcze wyrastać 30 minut. Smaży się je na patelni lub w garnku w głębokim tłuszczu, aż z każdej strony będą brązowe. Pączki koreańskie podaje się posypane cukrem pudrem i cynamonem.

Przepis na pączki koreańskie

  • To łatwy przepis na puszyste pączki z Korei.
  • Na przygotowanie zakręconych pączków koreańskich trzeba mieć więcej czasu. Robi się je z ciasta drożdżowego, które musi dobrze wyrosnąć, zanim zacznie się smażyć pączki.
  • Produkty, które są potrzebne do ich zrobienia, nie są drogie i można je kupić w prawie każdym sklepie spożywczym.
  • Wszystkie składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Pączki pysznie smakują posypane cukrem pudrem i cynamonem. Równie dobre będą z lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową.
  • Można zaserwować do nich domowy dżem, konfiturę lub powidła śliwkowe. Pysznie smakują z musem czekoladowym.

Kiedy podawać pączki koreańskie?

Zakręcone koreańskie pączki sprawdzą się przez cały rok. Najlepiej będą smakować oczywiście w tłusty czwartek, kiedy pyszne słodkości królują w ciągu całego dnia. Dzięki temu łatwemu przepisowi i dostępności składników podłużne pączki z Korei można robić przez cały rok. Sprawdzą się na każdą okazję i na pewno będą hitem kinder party.

Przepis na pączki koreańskie – krok po kroku

Czas przygotowania: 3 godziny

Liczba porcji: 12 sztuk

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 40 g roztopionego masła
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Do podania:

  • cukier puder
  • cynamon

Przygotowanie:

1. Do roztopionego i ostudzonego masła wlać mleko i wsypać cukier. Wymieszać.

2. Jajko i żółtko roztrzepać widelcem. Wlać do masła z cukrem i wsypać suche drożdże. Wymieszać, przykryć i odstawić na 15 minut.

3. Mąkę ze szczyptą soli przesiać do miski. Cały czas mieszając, delikatnie wlewać mokre składniki. Wyrobić jednolite i sprężyste ciasto. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 90 minut do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części i uformować z nich kulki. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.

5. Z każdej kulki uformować wałeczek o długości około 15 cm. Trzymając je po dwóch stronach, rolować w przeciwne strony. Zbliżyć dwa końce do siebie i podnieść je. Ciasto zacznie naturalnie się zwijać. Skleić końcówki.

6. Uformowane wałeczki ułożyć na desce, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.

7. Na patelni rozgrzewać olej. Pączki smażyć partiami z obu stron, aż będą brązowe. Przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

8. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i cynamonem.

Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl