Pączki koreańskie podbijają Polskę. Łatwy przepis na pyszne zawijasy
Szukając przepisów na pączki, warto zatrzymać się na tej recepturze. Pączki koreańskie szturmem wkroczyły do naszego kraju i już mają wierne grono fanów. To super pomysł na pączki w zupełnie innej wersji. Są pyszne, puszyste i łatwe do zrobienia. Oto przepis na pączki koreańskie.
Spis treści
- Pączki koreańskie – co to jest?
- Jak zrobić pączki koreańskie?
- Przepis na pączki koreańskie
- Kiedy podawać pączki koreańskie?
- Przepis na pączki koreańskie – krok po kroku
Pączki koreańskie – co to jest?
Pączki koreańskie, czyli kkwabaegi, wyróżnia przede wszystkim kształt. Z wyglądu w niczym nie przypominają naszych tradycyjnych kulek wypełnionych konfiturą. Są podłużne i zakręcone, a w środku nie ma nadzienia. Skład ciasta jest bardzo podobny do naszych przepisów. Pączki w Korei robi się z ciasta drożdżowego i smaży w głębokim tłuszczu. Koreańczycy podają kkwabaegi posypane drobnym cukrem i cynamonem.
Jak zrobić pączki koreańskie?
Przygotowanie nie jest skomplikowane. Ciasto do pączków koreańskich robi się z mąki pszennej, roztopionego masła, jajka i dodatkowego żółtka oraz suchych drożdży. Wyrobione ciasto wyrasta 90 minut. Następnie dzieli się je na dwanaście części i znowu odstawia do wyrośnięcia. Z każdej część trzeba uformować wałeczek, a następnie skręcić i podnieść, a ciasto samo się zwinie. Surowe pączki muszą jeszcze wyrastać 30 minut. Smaży się je na patelni lub w garnku w głębokim tłuszczu, aż z każdej strony będą brązowe. Pączki koreańskie podaje się posypane cukrem pudrem i cynamonem.
Przepis na pączki koreańskie
- To łatwy przepis na puszyste pączki z Korei.
- Na przygotowanie zakręconych pączków koreańskich trzeba mieć więcej czasu. Robi się je z ciasta drożdżowego, które musi dobrze wyrosnąć, zanim zacznie się smażyć pączki.
- Produkty, które są potrzebne do ich zrobienia, nie są drogie i można je kupić w prawie każdym sklepie spożywczym.
- Wszystkie składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
- Pączki pysznie smakują posypane cukrem pudrem i cynamonem. Równie dobre będą z lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową.
- Można zaserwować do nich domowy dżem, konfiturę lub powidła śliwkowe. Pysznie smakują z musem czekoladowym.
Kiedy podawać pączki koreańskie?
Zakręcone koreańskie pączki sprawdzą się przez cały rok. Najlepiej będą smakować oczywiście w tłusty czwartek, kiedy pyszne słodkości królują w ciągu całego dnia. Dzięki temu łatwemu przepisowi i dostępności składników podłużne pączki z Korei można robić przez cały rok. Sprawdzą się na każdą okazję i na pewno będą hitem kinder party.
Przepis na pączki koreańskie – krok po kroku
Czas przygotowania: 3 godziny
Liczba porcji: 12 sztuk
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 40 g roztopionego masła
- 7 g suchych drożdży
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- olej do smażenia
Do podania:
- cukier puder
- cynamon
Przygotowanie:
1. Do roztopionego i ostudzonego masła wlać mleko i wsypać cukier. Wymieszać.
2. Jajko i żółtko roztrzepać widelcem. Wlać do masła z cukrem i wsypać suche drożdże. Wymieszać, przykryć i odstawić na 15 minut.
3. Mąkę ze szczyptą soli przesiać do miski. Cały czas mieszając, delikatnie wlewać mokre składniki. Wyrobić jednolite i sprężyste ciasto. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 90 minut do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części i uformować z nich kulki. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
5. Z każdej kulki uformować wałeczek o długości około 15 cm. Trzymając je po dwóch stronach, rolować w przeciwne strony. Zbliżyć dwa końce do siebie i podnieść je. Ciasto zacznie naturalnie się zwijać. Skleić końcówki.
6. Uformowane wałeczki ułożyć na desce, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
7. Na patelni rozgrzewać olej. Pączki smażyć partiami z obu stron, aż będą brązowe. Przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
8. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i cynamonem.